Аржентинската звезда Максимилиано Гера ще танцува танго в последната балетна вечер във Варна

Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, която е патрон на XXV юбилеен Международен балетен конкурс Варна, прие в „Ривиера Бийч” членовете на международното жури на конкурса. Срещата в зала „Конгресна” премина в сърдечна атмосфера, обсъждаха се теми от областта на балетното изкуство. Звездите на световния балет, които са във Варна, за да журират най-стария и авторитетен балетен конкурс в света, бяха водени от председателя на журито проф. Петър Луканов.

На срещата присъстваха и представителите на ФондацияМеждународен балетен конкурс – Варна”, организатор на конкурса – председателят Димитър Димитров, членът на управителния съвет Соня Димитрова и един от учредителите на фондация Жил Фукс. Включиха се и ръководители на компании, подпомагащи конкурсния форум.

Аржентинската звезда Максимилиано Гера сподели възхищението си от Варненския балетен конкурс и призна, че негова мечта е да организира подобен форум в Буенос Айрес. Това събуди спомени от неговото гостуване във Варна през 1996 г. Соня Димитрова разказа как той бил пристигнал с намерението да изпълни па-дьо-дьо на супер гала концерта „Среща на поколенията”, а тя го молила да изтанцува и едно танго. Гера се съгласил, но при условие да му намерят костюм и задължителната черна шапка. Г-жа Димитрова търсила навсякъде – в Операта, Театъра, по магазините, но такава черна шапка нямало. Накрая отчаяна, седнала за кафе с майката на Патрик Дюпон, а в близост до тях се оказал господин с точно такава шапка. Двете дами започнали да го молят да даде шапката си за вечерта, ако трябва дори да я купят, но той категорично отказал. Съкрушена, г-жа Димитрова тръгнала към колата си, оставали само няколко часа до концерта. Тогава тя забелязала, че лятната сламена шапка, която постоянно седяла на задната седалка, имала точно такава форма. За съжаление обаче не била черна. Проблемът бил решен с черна боя за обувки.

Така големият Гера изиграл своето танго с черна шапка и взривил Летния театър. Феновете така го обградили, че 20 минути г-жа Димитрова не успявала да се добере до него и когато накрая достигнала до звездата, от шапката нямало и следа, единственият знак за нея бил оставен по челото на Гера – черна лента от ваксата.

След този искрен разказ Максимилиано Гера обеща пред своите колеги от журито и пред вицепрезидента да изтанцува отново своето коронно танго на супер гала вечерта на 30 юли.

Членовете на международното жури и ръководството на фондация ”Международен балетен конкурс – Варна” бяха приети и от кмета на град Варна Кирил Йорданов. Още с влизането си в зала „Варна” гостите отбелязаха специалното внимание, което се отделя на балетния форум. Те бяха очаровани да видят в представителната зала на общината експонирани безценните палци на Наталия Макарова и костюма, с която Галина Уланова танцува в „Ромео и Жулиета” – късове от историята на конкурса. Последва сърдечен разговор с кмета, посветен на балетния конкурс и на ролята му в позиционирането на Варна като кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г.

Максимилияно Гера предложи на кмета идеята във Варна да се направи Музей на звездите, преминали през сцената на Варненския балетен конкурс, в който да бъдат изложени техни сценични костюми. Констатин Дуту от Румъния отправи настоятелна молба към кмета на града Варненския конкурс да носи името на своя основател доц. Емил Димитров. Той се аргументира, като посочи, че именно благодарение на доц. Димитров форумът се радва на световно признание и има изключителен авторитет.

Още по темата:

Българи спечелиха публиката на Международния балетен конкурс във Варна

Легенди идват за ХХV Международен балетен конкурс във Варна

Сподели в: