Арестуваха Роман Полански, Белучи го защитава

Известният кинорежисьор Роман Полански бе арестуван в Швейцария. През 70-те години на миналия век Полански бе обвинен в Щатите в незаконна връзка с малолетна. След 1978 г. Полански не е стъпвал в САЩ, напомня ИТАР-ТАСС.

Организаторите на кинофестивала в Цюрих, където режисьорът трябваше да участва, съобщиха, че Полански е задържан по американска заповед за арест отпреди 31 години, съобщи АП. Режисьорът е бил арестуван от полицията при пристигането си.

Роман Полански пристигна в Цюрих, за да получи награда за цялостно творчество на кинофестивала. Церемонията беше насрочена за днес. С нея трябваше да започне ретроспективата на творчеството на режисьора.

Малко след ареста на режисьора, видни творци на световното кино поискаха незабавно да бъде освободен. Сред подписалите петицията са Еторе Скола, Бернар Таверние, Коста Гаврас, Моника Белучи, Фани Ардан и организаторите на фестивала в Кан, пише БТА.

Те напомнят, че прочутият полски режисьор бе поканен на фестивала в Цюрих, където трябваше да му бъде връчена награда. Недопустимо е да се превръща културната проява в полицейски капан.

Роман Полански е един от най-популярните съвременни кино режисьори. Сред неговите незабравими филмови проекти са: "Оливър Туист", "Пианистът", "Деветата порта", "Китайски квартал", "Бебето на Роузмари".

Сподели в: