"Апостроф" представя скандалния роман "Опасни връзки"

Издателство "Апостроф" публикува "Опасни връзки" – един шедьовър на романистиката от XVIII век от скандалния френски автор Шодерло дьо Лакло. Романът изобразява упадъка на френската аристокрация, като показва перверзиите, интригите и безскрупулността на т. нар. Стар ред. Произведението е написано в епистоларен стил и се състои от 175 писма, разменени между различните герои и техните жертви, които изкусно сглобяват интригата пред очите на читателя.

Още с отпечатването си романът постига невероятен успех, но излизането му е съпроводено с огромен скандал. Въпреки че впоследствие "Опасни връзки" е назована "световен шедьовър", първоначално се счита, че книгата има аморален сюжет. Критиците и общественото мнение смятат произведението за неприлично, граничещо с порнография, а Лакло е отхвърлен от парижкия елит и е обвинен в разпуснатост и недопустими любовни пороци.

В шедьовъра "Опасни връзки" авторът поднася на публиката великолепна история за съперничество, интриги, ревност и отмъщение. Сложните романтични отношения и любовните игри заливат страниците на романа, но те са само опасно оръжие по пътя към съсипването на една невинна девица и на една омъжена благопристойна жена. Но как отношенията между бивши любовници се превръщат в жестока и безмилостна надпревара между двама порочни аристократи? И как тези циници, за които любовта е само игра и развлечение, могат да разгърнат една толкова сложна любовна интрига и да завържат тези опасни връзки, които водят до нещастия, злини и смърт? Това ни разкрива шедьовърът „Опасни връзки“.

Маркиза Дьо Мертьой и развратният ѝ бивш любовник виконт Дьо Валмон съставят коварен план и се предизвикват на рискован облог. По заръка на своята доверена приятелка виконтът трябва да изкуши невинната и непорочна Сесил дьо Воланж, която предстои да се омъжи съвсем скоро. Валмон е готов и на още по-голямо предизвикателство – да съблазни и безмерно добродетелната госпожа Дьо Турвел, самото олицетворение на морала.

Богатият и знатен виконт Дьо Валмон е посветил живота си на удоволствието да удовлетворява желанията си. Отдава се на интимни
връзки, като се стреми да превърне всяко ново любовно приключение в шедьовър, ненадминат от нито един съблазнител. Невинността на младата Сесил дьо Воланж и порядъчносттта на госпожа Дьо Турвел са огромно изкушение за него и той приема предизвикателството да съблазни двете дами и да предостави на маркиза Дьо Мертьой  доказателства за своята победа.

Привидно порядъчната маркиза Дьо Мертьой също залага своята репутация в тази опасна игра. Тя е високоуважавана в обществото и е смятана за много благочестива. Маркизата обаче е изключително безскрупулна, хитра и властна, и е готова на всичко, за да достигне целите си. Опасната игра има едно единствено правило: никога никой от тях да не се влюбва. Двамата заговорници обаче не подозират, че самият Дьо Валмон ще попадне в плен на любовта и ще се обърне срещу доскорошната си покровителка.

Уви, понякога човек установява, че има неща, които са по-силни от него. И тогава опасните връзки се превръщат в безмилостни войни. Приятелите във врагове. А когато една жена нанася удар в сърцето на друга, рядко се случва да не улучи най-чувствителното и смъртоносно място…

"Опасни връзки" е разтърсващ и необикновен роман, описващ невероятно опасна и страшна авантюра, след която никой не остава без жестоки рани. С дръзкото си перо, Шодерло дьо Лакло успява да изобличи лицемерните игри между парижката аристокрация и да разкрие мотивите за лъжата, за любовта, за религията и за справедливостта. В продължение на повече от два века, романът е използван в много сценични, телевизионни и кинопродукции, под различен вариант и заглавие. 

Сподели в: