Аполония – да излезем от стереотипа

Вече двадесет и три години Празниците на изкуствата Аполония продължават да са притегателно място за запалените любители на изкуството и културата. В дните от 31. VIII до 9. IX. 2007 г. Созопол беше изключително оживен. Там си дадоха среща големите български артисти с новите поколения творци и посветената публика. Създател на това културно събитие е музикантът и общественик проф. Димо Димов заедно с кръг от съмишленици – актьори, музиканти, художници, режисьори, поети и писатели. Безспорно фондацията постига целта си да съхрани традицията с участието на вече утвърдените имена. За съжаление възможността за изява на нови идеи, експериментални и нестандартни решения е крайно недостатъчна или изобщо липсва. Като цяло програмата е разнообразна, но малко поовехтяла откъм оригинално мислене и представяне на нещата. Предпочитанията на организаторите са в полза на комерсиалните хитови заглавия и имена, както и на поизтъркания репертоар.

На сцената на читалище “Отец Паисий” се играха 10 театрални постановки – “Ужасните родители”, “Куклен дом”, “Бягащи странници”, “В полите на Витоша”, “Мъртвешки танц”, “Дванайсета нощ” и др. В Археологическия музей на Созопол по традиция се състояха камерните концерти от програмата на Аполония – юбилеен авторски концерт на Георги Арнаудов, камерен концерт на Академично клавирно трио, рецитал на пианиста Петър Петров и др.

Художествената галерия (бившето училище) на града приюти наши и световни автори. Поставен беше специален акцент на произведенията на поета Димчо Дебелянов по повод 120- годишнината от рождението му. Поетите Георги Господинов и Силвия Чолева представиха новите си книги в Созопол, а Емилия Дворянова присъстваше с романа си “Земните градини на Богородица”. Състоя се и премиерата на новата книга “Историкът” на американката Елизабет Костова, презентира се и първият роман на Юлиян Попов – “Островът на мъглите” . Издателство “Алтера” анонсира новата книга на Джак Харт – “Размишления в катраненото буре”.

Още първият ден в галерията бяха подредени творби на художника Николай Панайотов. Отделно беше показана и частната колекция с творби на Николай Абрашев, Иван Абрашев и Лидия Морсън-Абрашева. Атрактивен беше театърът на маса “Училище за диктатори” на Ерих Кестнер под режисурата на Владимир Пенев. Имаше премиерно представяне на театър на маса “Кожа и небе” от Димитър Динев. Зрителите имаха възможността да я гледат в режисьорския прочит на Веселин Ранков.

В Амфитеатъра, на открито от 21 ч, се провеждаха концерти на известни изпълнители и групи – “Акага” и Mellow Mac, 40 години “Щурците”, Васил Найденов & “САФО”, авторски концерт на Теодосий Спасов с Камерен оркестър Студио Примо, Мариана Попова и приятели, “Ъпсурт” заместиха “Gravity Co”, дуети на Васил Петров и др. С начало 23 ч. там се провеждаше панорамата на българското кино. Филмът “Приключенията на един Арлекин” на режисьора Иван Ничев, с Тодор Колев в главната роля, беше представен за първи път пред публиката в Созопол. Сред останалите заглавия в българския кино афиш бяха: “Вечните ловни полета” на реж. Дочо Боджаков, “И в Рая има Ад” на реж. Атанас Киряков, “Летете с Росинант” на реж. Георги Стоев, “Проблемът с комарите и други истории” на реж. Андрей Паунов, “Развод по албански” на реж. Адела Пеева и др.

В рамките на Празниците на изкуствата Аполония 2007 г. в Етнографския музей в Созопол се проведе изложбата на Съюза на архитектите в България (САБ) – “Паметта на София – наследство в риск”.

Тази година куратор на изложбите е Весела Христова-Радоева. Тя (заедно с екип на Британския съвет) е подбрала 26 творби на 14 британски художници, които се представят под общото заглавие Art Watch – “Внимание! Изкуство”. Изложбата е част от колекцията на Британския съвет, която в момента наброява 8000 творби. Сред работите има творби на Ричард Хамилтън, който е смятан за родоначалник на британския поп-арт, и на прочутата фотографка Мадам Ивонд.

Освен добре познатите ни изпълнители като Милчо Левиев, Ангел Заберски-младши и обичайните инструменталисти в джаз-клуб ОББ (дискотека “Теодора”) имаше и чуждестранно участие. Изключително добре бяха приети “Мартинес квинтет”, двамата виртуозни саксофонисти – братята Мигел и Хуан Мартинес (испанци, които живеят в Холандия) съвместно с Веселин Веселинов – Еко, Румен Тосков и Христо Йоцов. Групата изпълнява музика в стил Nu Jazz – съвременен happening джаз. Екзалтираната публика не искаше да си тръгне и на концерта на македонската група “Фолтин”, която правеше забавни импровизации по парчета на известни банди. В стила им се долавя странната балканска боса-нова, омесена с шансони и джаз.

По време на Аполония фестивалното радио постоянно следеше и излъчваше програмата на честота 106.1 FM.

Още по темата

Сподели в: