Аня Левин дава уроци по Европейска интеграция

Проекта “У дома в Европа” е образно училище, в което ще се научите как да бъдете европейци в променяща се Европа. Осъществява се в четири различни европейски държави. Училището е разработено по време на тримесечната резиденция на Аня Левин в ЦМИ “Интерспейс”.

От 19:00 ч. днес, в новото арт простаранство AiR.Space (ул. Бенковски 27, вх. Б, ет. 1) ще се състои презентация на артистката. Проектът е в процес на разработване и на първото му публично представяне ще бъдат показани 6-те видео урока до текущият етап на тяхното изпълнение.

Все по-трудно е да се определи кое е европейско и как да се държим по европейски.  Миграцията се движи от изток на запад и отново на изток. Въпреки че, ЕС расте все още не включва всички “европейски” държави. В книгата си “Рамкови анализи”, социологът Ървинг Гофман изследва как се променя поведението в зависимост от контекста. В класната стая се научаваме как да се държим като учител и ученик, но може ли да приложим тази идея в Европа? Когато страните стават част от ЕС, стават ли те европейски?

За видео уроците си Аня Левин е вдъхновена от уроците си по български език. Въпросите, които се задават са: кой учи и кой преподава; европейската идентичност съществува ли за някой друг, освен за американците? Проекът на Аня Левин използва части от Сократови диалози, експериментална визуални техники, образователна телевизия, неясни препратки и поетично четене на новини и се изгражда върху категории като време, език, икономика, мобилност, гледане на кучета и културно представяне.

Блог на Аня Левин за резиденцията й в Интерспейс:
http://athomeineurope.eu/blogs/residencies

Сподели в: