Антон Дончев открива изложба в галерия "Райко Алексиев"

На 8 май 2008 г. от 18.00 часа Антон Дончев открива изложба в софийската галерия “Райко Алексиев”. Експозицията ще продължи до 23 май 2008 г.

Антон Дончев е едно от емблематичните имена в българската дърворезба и дървопластика. Професор в Националната художествена академия, ръководител на специалност – зрял и утвърден творец.
В творческата му биография са записани многобройни проекти. Създава своя образност и  успява да изведе максималното от материала.

След ранните уроци на тревненските майстори Антон Дончев се посвещава на дървото, както правят и други от неговата генерация като Кънчо Цанев, Христо Бараковски, Трифон Леров.
Сега той освен обобщаващ и мащабен е  интимен и минорен. В резбените композиции и структури пресъздава цял един емоционален свят.  Това се усеща в творбите му  "Болката", "Нежност", "Полет", "Ритуал", "Време разделно" и др.

Художествените му произведения са с уникален авторски стил. Обемно-пластичното изграждане в мекия  дървесен материал е постигнато с неуловима изисканост. Детайлът създава усещане за бъбривост. Флоралните елементи,  препратките към иконостасната резба са комбинирани с  осъвременени  орнаменти.

Многопластов и сложен като поетика.
Образите преминават едни в други и създават усещане за плетеница. Те  ни препращат към приказките,  легендите и преданията –  един нов свят на митологични, фолклорни и библейски герои.
В символния му език често повтарящ се мотив е дървото на живота. Можем да го видим не само като символ на непрекъсващата верига на живота, а  и като  непресъхващ извор на вдъхновение.
Резбените пана са новото, към което се обръща в творчеството си. Те го доближават до кавалетната творба.  

Композиционните схеми, пропорциите и съотношенията са последователно и логично търсени. Те звучат  съвременно с визуализацията на авторовата намеса – оставените експресивни следи от длетото.

Сподели в: