Антон Вълков – създател на споделеното място "Отсреща" в Пловдив

Пловдив от няколко години се променя до неузнаваемост – един наистина модерен, социален, отворен за смислени инициативи град. Заслуга за това има и споделеното място "Отсреща". Разговарям със създателя му – Антон Вълков, за идеята и плановете му за развитие.

Оптимист ли си?

Преди време в лично представяне бях написал, че съм оптимист с практичен подход. Няколко години по-късно мисля, че това е валидно. Вярвам в положителната промяна и че тя е възможна и търся практични и осъществими начини да се придвижим към нея.

С каква мисъл започваш деня си най-често?

Най-често със задачите за деня, а ми се иска повече фокус върху по-голямата картина на всичко, което правя и ми се случва. Това става най-добре като си отделя време сутрин да се кача на върха на Младежкия хълм в Пловдив, който е близо до дома ми.

Как дойде идеята за "Отсреща" и как я реализира?

Идеята е много стара. Първо като тийнейджърска мечта да имам кафене, като това от сериала "Приятели", а по-късно и като осъзнато търсене на физическо пространство за изява по темите, които ме вълнуват – устойчиво развитие, смислени разговори, общности. Споделих я с близките ми хора – сестра ми Ана и нейният приятел Христо, които също имаха подобна идея за техните проекти свързани повече с науката, дизайна и изкуството. Кафенето се оказа добра пресечна точка между всички теми и начин да привлечем разнообразни хора към тях. Мястото изградихме сами, по дизайн на Христо, с минимална финансова инвестиция и много часове вложени в ремонт, изработване на част от мебелите и другите елементи на интериора. Удоволствие е да погледнеш почти всяко нещо около себе си и да се сетиш как си го правил

Вече с година зад гърба си – какво продължава да очаква "Отсреща"?

Очакваме още идейни съмишленици – смислени, активни и творчески хора, които да ползват пространството за хубави каузи и идеи, да развиват своите проекти с наша помощ. Вярваме, че можем да постигнем много за подобряване на качеството на живот в града ни като цяло, ако се намерят пресечни точки между всички тези хора.

По-различен ли е Пловдив с "Отсреща"? Какво носи мястото на хората?

Иска ни се да вярваме, че сме място, което задава тон по алтернативен начин за теми като устойчивото развитие на града и бизнеса като цяло, качеството на средата, която обитаваме, математиката, астрономията, визуалните изкуства. Правим го чрез собствените си проекти и като предоставяме пространството на всеки, който се свързва с нашите търсения. Понякога достъпът до много информация за всичко, което се случва някъде другаде ни дава измамна представа, че го имаме и тук. Иска ни се повече смислени инициативи да се случват на местно ниво за местните хора, Пловдив дава много възможности, но все още неизползвани.

Кое е по-важно в общуването – говоренето или слушането? Кое пропускаме по-често?

И двете са важни. Стандартният отговор напоследък е, че ни трябва повече слушане и това е вярно според мен. Важно е да слушаме, за да разберем другия, а не задължително да му отговорим. В тази връзка е интересно да се замислим и как говорим – какво влагаме във всичко, което казваме и как това ни помага да сме по-добри. Вярвам, че и говоренето е също важно, особено осъзнатото говорене, защото то липсва най-често.
      

Най-интересните срещи, събития и разговори в "Отсреща" за теб?

Интересните разговори не са винаги на събития, а по-скоро докато съм зад бара и небрежно си говорим с някого, който ни е посетил и по някакъв начин разговорът се свърже добре с нещо, което ми е актуално в момента и ми даде идея или отговор на въпрос. Едно от любимите ми събития беше за градското земеделие – от него се родиха няколко градски градинаря, включително и аз поднових малката си градина на терасата.

Кой би искал/мечтаеш да поканиш? Какво събитие мечтаеш още да се случи при вас?

Планирали сме да поканим различни интересни хора и сигурно в даден момент ще успеем – например известния stand up математик Мат Паркър, водещата от мрежата Art of Hosting Мария Скордиалос, активиста за повече велосипедна инфраструктура Майкъл Колвил-Андерсон от Copenhagenize… Мечтая да направим форум за местни общности и местния бизнес в Пловдив, на който те да представят конкретни примери и практики за това как стават по-устойчиви – екологично и социално.

Сподели в: