Антонио Замбужо носи бразилски повей в София

Освен многото рок концерти и гости в България, тази година ще имаме възможност да се вдъхновим и от още един изпълнител, който съхранява в себе си любовта към фадото. Антонио Замбужо се оказва бразилският повей, който ще се разнесе из София на 19 юни от 19:30 часа, Зала "България". Концертът на Антонио Замбужо се провежда с любезната подкрепа на Посолството на Португалия  и Институто Камоеш.

Билети за концерта на Антонио Замбужо може да намеритe в мрежата на ticketplus и на касата на зала "България".

“…когато слушаш Замбужо има нещо по-дълбоко, нещо, което не се улавя на пръв поглед. Той е млад фадо изпълнител, който макар и обърнат към традицията, ни кара да се замислим за Жоао Жилберто и за всичко онова, което идва в бразилската музика с него.”, споделя за него великия бразилски певец Каетано Велозо и ни кара да се опитаме да разберем защо Антонио Замбужо не  е просто традиционен фадо певец, а нещо повече, всъщност нещо различно.

Антонио Замбужо се ражда в Бежа през септември 1975 г. и разбира се, израства сред песните на този край на Португалия. Казват, че Алентежо е едно от най-красивите кътчета на страната, особено през пролетта, когато цъфтят дърветата и младият Антонио диша този въздух, пропит с канте алентежано, което се загнездва у него и се усеща в по-късно оформилия му се стил на пеене.

Първоначално той започва да свири на кларинет в местната консерватория “Байшо Алентежо”, но тъй като винаги е изпитвал любов към фадото и прочувствените песни на Амалия Родригеш, Мария Тереза де Нороня и Алфредо Марсенейро са били извор на неспирно вдъхновение за него, съвсем естествено печели локален фадо конкурс и заминава за Лисабон, където бива забелязан от знаменития китарист Марио Пачеко. Така Антонио Замбужо започва да пее в известния в квартала Алфама “Клуб до фадо”.

Много скоро след това той е избран от режисьора Фелипе ла Ферия за ролята на първия съпруг на Амалия Родригеш в едноимения мюзикъл, посветен на живота й. Последвалите турнета с трупата дават безценен опит на младия Антонио, чиято роля го превръща в любимец на публиката.    

През 2002 и 2004 Антонио Замбужо записва първите си два диска "O mesmo fado" и “Por meu cante”, в които представя древни песни от своя роден край Алентежо, като ги съчетава с новите тенденции във фадото. Той е автор на много от песните в албумите си, а известните музиканти Паоло Парейра – португалска китара и Рикардо Круз – контрабас му акомпанират в това пътешествие.

След множество концертни изяви и турнета из цяла Европа, Антонио записва и най-високо оценената си работа – албумът  "Outro Sentido", в който специално участие има бългалския хор “Ангелите”. С този албум певецът заявява своето специално пристъствие в света на фадото. Антонио пее фадо с невероятен финес, бразилски повей и с дълбочината на канте алентежано. Това е неговият начин и той така различен от познатите ни фадо гласове и така красив. Не случайно бразилският славей Каетано Велозо казва за него ”.. искам да го слушам още и още…гласът му ме омагьосва и ме кара да плача.” Какво по-голямо и силно признание.

От този момент нататък, Антонио Замбужо прегръща целия свят и представя албума си в Европа и Бразилия на едни от най-престижните музикални форуми. Специално за бразилското издание на албума си той записва три допълнителни песни с участието на Иван Линс, Роберто Са и Зе Ренато, а впоследствие участва и в последния запис на Жоао Жил с песента "Apenas uma boca, a tua boca".

След небивалия успех на  "Outro Sentido" през 2010 г. Антонио Замбужо записва и четвъртия си албум “Guia”, който той ще представи в София на 19 юни в зала “България”, съпроводен от музикантите Бернардо Куото – португалска китара, Жоао Батиста да Луз Монтейро – кавакиньо  и  Рикардо Круз – контрабас.

Сподели в: