Антонио Бандерас представя Седмица на испанското и ибероамериканското кино

Световноизвестният актьор и режисьор Антонио Бандерас ще представи XX-то издание на Седмицата на испанското и ибероамериканското кино в България. Това ще стане на специална пресконференция, която ще се проведе на 11 юни в зала „Мати”, НДК от 18.00 часа. За програмата на кинофестивала ще говорят и г-н Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания в България, както и представител на Националния дворец на културата.

По време на представянето Бандерас ще остави отпечатъците си за „Зала на славата” в НДК, който е традиционен домакин на фестивала.

XX-то издание на Седмицата на испанското и ибероамериканското кино ще се състои от 12 до 16 юни в зала „Люмиер” на Националния дворец на културата. Фестивалът се провежда по инициатива на Посолството на Испания и отново разчита на съдействието и участието на посолствата на Аржентина, Куба, Венецуела, Чили, Еквадор и Колумбия, както и на Отдела по образователните въпроси и Институт Сервантес. Ще бъдат показани общо 15 ибероамерикански и испански филма. Седмицата на киното се организира с желанието да достигне до всички любители на киното, а не само до публиката, владееща испански език, поради което, по традиция входът за прожекциите ще бъде свободен, а по-голямата част от филмите ще имат субтитри на български или на английски език.

Друга изненада ще бъде посещението на Карлос Саура в София, по повод връчването на титлата Доктор хонорис кауза на НАТФИЗ. В неделя, 16 юни, в 20.00 ч. гостът ще закрие Седмицата на киното и ще бъде прожектиран филмът „Мама стана на 100”. Ден по-рано – в събота, 15 юни, от 10.00 до 12.00 ч. се предвижда майсторски клас на Карлос Саура и анализ на неговия филм „Кармен” в НАТФИЗ.

Официалното откриване на ХХ Седмица на киното ще се проведе на 12 юни, сряда, в 19.00 ч. с премиерното представяне в България на филма „Тялото” на режисьора Ориол Пауло. Ще бъдат представени всички жанрове на седмото изкуство: романтичната аржентинска и чилийска комедия, трилърът чрез колумбийското кино, трагикомедии от Куба и драми от Еквадор и Венецуела.

Пълната програма на XX Седмица на испанското и ибероамериканско кино е публикувана на уеб-страницата на Посолството на Испания в България:

http://www.exteriores.gob.es/Embajadas/SOFIA/es/Documents/cine2013.pdf

Сподели в: