Антоанета Толтукова от "Седянка" избродира ризата на Левски

Преди дни 50 души – членове на работилница "Седянка" – се снимаха като сватбари в най-новия филм за Апостола на Свободата. На майсторката на шевицата Антоанета Толтукова от София се падна честа да избродира ризата на младия Левски. Самата риза беше ушита специално за случая от друг член на сдружението – д-р Любка Любенова – общопрактикуващ лекар от Велико Търново.

Ето какво сподели Антоанета, специално за читателите на Kafene.bg:

"За ризата Любка ми се обади в последния момент. Трябваше да се справя за 2 дни. Нямах време, а трябваше да направя нещо за млад човек и да бъде етнографски близо до родното място на Левски. Избрах шевица от Ямболско.Трябваше да помисля и за подходящи цветове за детска риза, защото на децата се везали с по-весели тонове. За мен изживяването беше невероятно. Надявам се да харесат ризата и да съм се справила добре.

Никога до този момент не си бях представяла, че ще веза риза за Левски, особено за филм. Хванах плата и иглата и не ги пуснах, докато не приключих. Много съм щастлива, че на мен се падна тази висока чест."

Антоанета скромничи като споделя, че съжалява, че не е разполагала с повече време, за да вложи още повече старание и умение. Със сигурност обаче се е справила отлично – както ще потвърдят и организаторите на филма.

"Работилница "Седянка" е организация на хора, които тачат и поддържат традициите на народа ни за нас е чест да вземем участие в такава продукция, – продължава да разказва Люба. Надявам се този филм за Левски да го покаже такъв какъвто го знам всички – народен герой – и всички българи да се гордеем с него докато го гледаме на екрана.
Дано този филм да разнесе нашите български герои, ценности и традиции по света." – каза в заключение тя.

Групата от "Седянка" участват като сватбари в масова сцена, която пресъздава сватбата на сестрата на Левски – Ана. Тогава Апостола е бил на 11 години и се предполага, че женихът е бил от Северна България. Участието им е на доброволни начала, без хонорар.

В детската роля на Левски ще участва малкият актьор Симеон Филипов. За порасналия Апостол е избран плевенчанинът Веселин Плачков. "Седянка" е получила покана да ушие и избродира риза и за порасналия Васил Левски, но трябва да се уточнят подробностите.

Снимките 1 и 2 – на бродерията са от архива на Антоанета Толтукова.

Прочетете още:
Работилница "Седянка" с конкурс за традиционно везана българска риза

Сподели в: