"Антистатик" – фестивалът за съвременeн танц и пърформанс започва на 3 април

Традиционно се смята, че новите тенденции в изкуството идват у нас със закъснение и че пребиваваме в културната, a не само географскa периферия на Европа. Антистатик опровергава това схващане и прави "изказване" срещу инерцията. Фестивалът е манифест на желанието да се изразяваме като се движим радикално. Второто издание има амбицията да превърне фестивала в традиционно поле за изява на най-дръзките в съвременния танц и пърформънс като разширява програмата си с участия на спектакли от Балканите. Четири дни, единадесет спектакъла, две премиери. Не пропускайте!

Програма:
3 април (петък) 2009, Червената къща, Червена зала
19.00 ч.
Mosaic
Идея, хореография и изпълнение: Драгана Алфиревич (Сърбия/Словения)
Mosaic e пърформънс за интимните тълкувания на женствеността и феминизма.
Продължителност: 45 мин.

20.30 ч.
Яна Маринова като Yana Marinova – премиера
Идея и хореография: Стефан А. Щерев (България)
Спектакълът е артистично "отражение" – римейк на "Veronique Doisneau" на Jerome Bell, структурирано като цитат и коментар на вече създадено сценично произведение. Документален пърформанс, дискутиращ институционализацията на танцьора в контекста на класическия балет. Предмет на интерес са социално-естетическите категории и перформативното тяло, поставено като щатна бройка в трупата на Националния балет в София.
Продължителност: 40 мин.

22.00 ч.
Все още има какво да се направи по трико – премиера
позакъсняло шоу с консумация
Музикален монтаж и импровизация: Галина Борисова (България)
"Pазпадането на моментите, точно преди оформяне на тяхното съществуване, ме забавлява доста в последно време. Разпадането на концентрацията в момент, когато зрителят успява да установи някакъв знак за случване, определено ми е симпатичен. Струва ми се, че очакването е по-интересен процес, който предизвиква въображение, отколкото усещането след приключване на случващото се."
Продължителност: 45 мин.

4 април (събота) 2009, Червената къща, Червена зала
19.00 ч.
My Brut Material – Your Performance
Идея и реализация: Едуард Габия (Румъния)
"Осъзнах, че вече не разделям гражданското си тяло от тялото си на изпълнител. Обичайното ми тяло, от деня, в който съм бил роден, е започнало да научава различни неща, да абсорбира усещания, да бъде осъзнато през опита, да отчита правилата. Това тяло в ежедневието си разчита на опита, който е събрало. То действа инстинктивно през по-голяма част от времето…"
Продължителност: 45 мин.

20.30 ч.
Б brain С store П project-склад за креативни концепти представя:
Donna Clara
Вили Прагер/Ива Свещарова (България), Консултант по костюмите: Нели Митева (България)
Пърформанс, посветен на всички близки, живеещи в Рая.
Дона Клара е човекът, трансформиращ енергията между два паралелни живота, които съществуват в непрестанна симбиоза. Пърформанс, създаден по повод на една конкретна смърт и превърнал се в празник за живеещите в Рая.
Продължителност: 55 мин.

5 април (неделя) 2009, Театър "София", Театрална лаборатория "@лма @лтер"
19.00 ч., Театър "София" (бул. "Янко Сакъзов" 23А, София 1505, тел: 02/944 24 85,  www.sofiatheatre.eu)
Съюз на артистите в България представя:
tri3avisim (Клише Instant; Саумо; Симбиоза)
Танцов спектакъл в три части. Б brain С storе П project предлага своя артистичен прочит на проблема с наложените клиширани образи и поведения в изкуството. Въпросът, който занимава екипа на Derida Dance е "Какво определя началото и края на едно общуване, някъде там между егоцентризма и самоотрицанието?". Kinesthetic Project избират темата за действителното и метафорично значение на "симбиозата" в общуването между двама души на физическо и духовно ниво.
КЛИШЕ – Бbrain Сstorе Пproject; Концепт: Вили Прагер, Ива Свещарова и Нели Митева; От: Вили Прагер и Ива Свещарова; С: Ралица Кашова и Ива Свещарова; Концепт дрехи: Нели Митева
САУМО – Derida Dance; хореография: Живко Желязков; танц: Ана Митева; координатор: Атанас Маев
СИМБИОЗА – Kinesthetic Project; танц: Виолета Витанова и Станислав Генадиев; хореография: Светлин Велчев; дизайн: Мариана Танчева
Продължителност: 75 мин.

21.00 ч., Театрална лаборатория "@лма @лтер" (Софийски университет "Св. Климент Охридски", бул. "Цар Освободител" 15, София 1504, тел. 02/9308547,  http://almaalter.hit.bg)
Номадска Танцова Академия представя:
Para/Sympathetic
Идея и реализация: Ивайло Димитров и Деница Георгиева (България)
Дуетна форма, която чрез динамичното въздействие изследва симултанно приемане и даване, резонанс и възпламеняване, сблъсък и приемане, тласък от другите. Тези занимания изискват силен вътрешен фокус в съчетание с "chill out" нагласа за съществуване. Като последствие се наблюдава улеснена трансмисия между симпатичната и парасимпатичната нервна система.
Продължителност: 20 мин.

Театрална лаборатория "@лма @лтер" представя:
Думи няма от Самуел Бекет
Постановка: Николай Георгиев (България); Хореография: Петя Йосифова (България); С участието на @лма @лтер
"Глас", "думи", "уста", "ухо", "око", "бездействие", "безвремие", "неща", "имена", "тишина", "чакане"… Това няма нищо общо с очакването, което е надежда. Чакането е просто чакане. Чакане на Годо, т.е. на несъществуващото. Защото то не съществува. По един абсурден начин не съществува. Това е драматургията на това представление. Не сме изяснили нищо. Не сме обяснили нищо. Не сме променили нищо. Не сме добавили нищо. Не сме добавили нищо от нас – изследователите. Не сме ви улеснили с нищо вас – свидетелите на нашето пътуване. Не сме ви спестили нищо. Започваме. Следва нашето днешно пътуване. След това…"
На български език.
Продължителност: 60 мин.

6 април (понеделник) 2009, Театрална работилница "Сфумато" (ул. "Димитър Греков" 2, София 1505, тел: 02/943 38 90 www.sfumato.info)
19.00 ч.
Номадска Танцова Академия представя:
Изкуство vs. бизнес
Идея и изпълнение: Нина Божич (Словения)
Танцов спектъкал примесен с бизнес продажба и лекция за бизнеса примесена с емоционален танц, защото танцът и бизнесът не са просто две отделни думи. Вие решавате дали си заслужава!
Продължителност: 20 мин.

Далия Ачин & Recognize Crew представят:
Ох, не!
Концепция: Далия Ачин (Сърбия); Хореография: Далия Ачин/Recognize Crew (Сърбия); Драматургия: Саша Божич (Сърбия); С участието на: Дарко Бурсач, Лука Лукич (Сърбия); Музика: Горан Симоноски, Иван Антич (Сърбия); Графичен дизайн: Михайло Ршумович (Сърбия)
Използването на движения само от брейка определя един хореографски опит на Далия Ачин на територията на един танцов език, в който атмосферата се постига чрез подчертано натрупване на танцов материал и където публиката е отрупана от информация на интелигентни в движението тела и виртуозният език на брейка внася ново естетическо и методологично измерение в танца. В семантичен план спектакълът изследва теми като мъжествеността, виртуозността и прелъстяването. Започвайки с търсене на скритото в мъжкото тяло, спектакълът поставя специално ударение върху деликатността и спокойствието на непознатото.
Продължителност: 50 мин.

Антистатик – фестивал за съвременен танц и пърформънс се осъществява в партньорство с Nomad Dance Academy, Фондация „Етюд”, Benlet Marine pr&event agency, Театрална лаборатория „@лма @лтер”, Хемус филм и с подкрепата на Eurocom 2000, Оптима Одит АД, Автомотор Корпорация АД и Министерство на културата.
Медийни партньори: vsekiden.com, programata.bg, casaviva и cult.bg
Билети за 3 и 4 април, както и за 5 април за Театрална лаборатория „@лма @лтер”, билети за деня и абонамент – от касата на Червената къща.
За останалите събития от програмата – билети от касите на Театър „София” и Театрална работилница „Сфумато”.
Вход за отделно събитие: 12/8 лв.
Вход за деня: 25/18 лв. (важи само за 3 април!)
Абонамент за целия фестивал: 50/35 лв.

* * *

Прочетете още:
Три дни съвременен танц в Червената къща
Нов спектакъл на Виолета Витанова и Станислав Генадиев с премиера на фестивала Антистатик

Сподели в: