„Антистатик“ събира на едно място 13 представления, променили съвременната танцова сцена в страната през последните години

От 20 до 30 април в София се провежда 11-тото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“

Инициаторите му – артистите Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев, успяват да реализират първата в историята на фестивала „Българска танцова платформа“.

В рамките на четири дни, от 27 до 30 април, пред българската публика и специално поканените международни гости ще бъдат представени 13 представления – едни от най-успешните и интересни продукции от последните години. Техните автори са сред най-активните български артисти, работещи в полето на съвременния танц и пърформанс. Между тях има както млади артисти, така и доказани хореографи, колективи и компании.

Програмата на първия ден започва с „AVOIDING deLIFEath“ на утвърдения Иво Димчев и завършва с неговия концерт „LIVE Concert“. Между двете изпълнения публиката е поканена да се запознае с работата на младия хореограф Марион Дърова „Мейнстрийм“, както и да се наслади на бурлеск пърформанса „Неон“ на
Гараж колектив (Жана Пенчева, Александар Георгиев и Ирена Цветанова).

На 28 април гледаме движенческия пърформанс „Голем“ на Анна Данкова, представлението „FLAPSƎ“ на хореографа Живко Желязков и провокативния пърформанс „shamebox“ (с награда Икар 2018 за съвременен танц и пърформанс) на Ива Свещарова и Вили Прагер.

Третият ден от програмата и Международен ден на танца, 29 април, „Българска танцова платформа“ ни среща с Асен Наков, Филип Миланов и Ангелина Гаврилова, чиито проекти съставят „Вечер на младите хореографи на Балет „Арабеск““. Следват представлението „Синхроничност“ на Станислав Генадиев и „Мадам Кифлá“ на Мирослава Захова.

30 април е денят за запознанство с „Невъзможност в най-чист вид | Фрагменти в движение“ на хореографа Стефания Георгиева и „Саломе“ на Мирослав Йорданов. Програмата и цялата Платформа приключват с последната работата Галина Борисова „Историята на вчерашния ден“.

Точката на пресичане на многобройните танцови артисти, участващи в програмата, предлага рядка възможност за наситена среща с едно от найноваторските изпълнителски изкуства днес. За да не я пропуснат и за да видят лично многото лица на съвременното сценично изкуство в България, специално за Платформата в страната пристигат селекционери и директори на водещи артистични пространства в Европа като представители на мрежата на европейски къщи, директора на най-големия европейски фестивал „Импулстанц”, представители на международната мрежа „Номадска танцова академия”, Танцфабрик Берлин, Фабрик Потсдам и много др.

Билетите за „Българска танцова платформа“ вече са в продажба на касите на сцените, на които гостуват на цена от 8 лева.

За „AVOIDING deLIFEath“ билетите са на цена 10 лв., а за „LIVE concert“ на Иво Димчев – 20 лв. Комбиниран билет за двете събития – 25 лв. Билети могат да бъдат закупени от всички каси в страната на EASY PAY, както и онлайн на EPAYGO.BG. Билети за двете събития ще се продават и на касата на City Sofia, един час преди началото им.

За „Вечер на младите хореографи“ на балет „Арабеск“ билетите са на цена 10 лв. и 12 лв. Могат да бъдат закупени на касата на Държавен музикален и балетен център.

За представленията „Мадам Кифла“ и „История на вчерашния ден“ в галерия „Етюд“ е необходима предварителна резервация на etudgallery@gmail.com. Вход – с дарения.

Комбиниран билет за представленията от „Българска танцова платформа“, които ще са в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс е на цена 30 лв. Може да бъде закупен на касите на НДК и онлайн на EPAYGO.BG

Сподели в: