Ансамбъл Странджа“ обра овациите на турски фестивал“

Фолклорен ансамбъл “Странджа” представи достойно Бургас по време на 468-то издание на международния “Месир Фестивал” в турския град Маниса.

България бе специален гост на едно от най-престижните културни събития в югоизточната ни съседка, на което присъства и самият премиер на Република Турция Реджеп Ердоган. Това издание на фестивала премина под мотото “Година на България” и акцент беше поставен на нашето участие. Съпътстващо събитие бе българо-турски бизнес форум посветен на икономическото сътрудничество между регионите на Бургас и Маниса.

Бургаската делегация, гостуваща в Турция, бе водена от зам.-кмета Йорданка Ананиева. Тя включваше представителна група от Дружеството на бургаските художници, оглавена от Георги Динев, ансамбъл “Странджа” и членове на Бургаската търговско-промишлена палата, водени от нейния председател Цанко Иванов.

На 21 март музикантите и танцьорите от Ансамбъл “Странджа” предизвикаха овации, които щяха да срутят културния център на гр. Маниса. Изпълненията им чуха посланика на Република България в Република Турция Бранимир Младенов, валията на област Маниса Рефик Арслан Йозтюрк, кметът на града Бюлент Кар, представители на областната и общинската администрация и много граждани.

Два дни преди откриването на фестивала бе подредена изложба с картини на бургаски художници, която предизвика голям интерес сред местните творчески среди.

Освен участието си на големия концерт в културния център на Маниса, ансамбъл “Странджа” дефилира няколко пъти по улиците на града, заедно с танцови ансамбли от още 15 държави.

По време на официалните срещи с валията и кмета на Маниса, посланик Бранимир Младенов бе придружаван от Йорданка Ананиева. Тя поднесе от името на кмета на община Бургас Димитър Николов подаръци на любезните домакини и покана за участие на фолклорни състави от област Маниса на Международния Фолклорен Фестивал в Бургас. Посланик Бранимир Младенов изтъкна туристическия и икономически потенциал на бързо развиващия се Бургас и заяви готовността си да сътрудничи за по-широки контакти между българските и турски общини.

Фестивалът на месира в Маниса бе перфектно организиран, а българските участници посрещнати изключително гостоприемно. Комплименти заслужават както турските домакини, така и българското посолство в Анкара, което подготви съпровождаща програма за представянето на България по време на едно от значимите събития в културния календар на Турция. През миналата година фестивалът е бил посетен от милион и половина души само в последния си ден, а през 2008 те бяха доста повече, заради присъствието на премиер-министъра Ердоган.

Сподели в: