Ансамбъл София 6 – Световен шампион в Палма де Майорка 2009

Най-големият в света фолклорен танцов фестивал с конкурсен характер  се проведе за 13-и път в периода 14-18 Април 2009 в Палма де Майорка – Испания. От създаването си през 1985 година до сега, фестивалът продължава да привлича едни от най-добрите фолклорни танцови групи от всички краища на света и с основание се превърна в един от най-значителните фестивали от този характер в световен мащаб. Над 640 групи от 75 различни държави за участвали до сега в предишните издания. Тази година след сериозна селекция бяха допуснати за участие 60 групи от 35 държави. От България бяха одобрени за участие Фолклорен танцов ансамбъл София 6 с ръководители Нестор Несторов и Николай Несторов и Детския фолклорен ансамбъл към школа по изкуствата гр. Несебър с ръководител Данислав Кехайов.
Разнообразната програма на фестивал включваше грандиозен парад за откриване на фестивала , концертни изяви на открити сцени в града , разучаване на танци на различни народи и конкурсна част. Международното жури включваше изтъкнати специалисти във фолклорното танцово изкуство от Австралия , Аржентина , Англия , Холандия и Испания. Конкурса обхваща 7 различни категории , като най-голямата награда е за състава представил се най-добре комплексно.
С превъзходната си танцова техника , изящно сценично присъствие и умело подбрана програма за конкурса, Фолклорен танцов ансамбъл София 6 безапелационно заслужи най-високите оценки на журито и спечели „Световния трофей” и Първа награда както и сърцата на многохилядната публика в Палма де Майорка.
Блестящо бе и представянето на децата от Несебър, които в много силна конкуренция спечелиха 2-ро място в категорията за детски групи.

Успехът на двата български ансамбъла на този най-престижен международен фолклорен танцов фестивал за пореден път доказа , че българският фолклор и танцово изкуство имат световно признание.

Сподели в: