Ансамбъл "Българе" превзема Бродуей

Националният фолклорен ансамбъл "Българе" ще е специален гост на театралните сцени в Русия и Северна Америка, за да представи българскaтa народна музика и танци. В руската държава танцовият състав ще е по повод обявената за година на България 2009- а. В славянската държава се планират много културни събития, като едно от най- значимите е гастролът на ансамбъла.

През месец март "Българе" ще представят на руската публика един от грандиозните си спектакли- "България през вековете". Танцовото шоу ще бъде първата в историята българо – руска копродукция на сценично произведение. Досега двете държави са правили съвместни продукции, но основно в областта на кино изкуството. Танцьори от България и Русия ще участват заедно в спектакъла, за да преведат зрителите през хилядолетната история на българската държава. Изпълнението на "България през вековете" ще бъде на руски език, за да бъде по- въздействащо и разбираемо за публиката.

На изключителното танцово изкуство на " Българе" ще се наслади и американската публика. След гостуването си в Русия, ансамбълът ще направи турне в градовете Ню Йорк, Чикаго, Вашингтон, Бостън. Впечатляващият спектакъл на танцовият състав ще бъде изпълнен на една от най- прочутите театрални сцени в света- Бродуей. На 11 април в залата "Symphony Space" ансамбълът ще представи танцовото си шоу " Това е България". Специално за тяхното изпълнение ще бъдат поканени известни българи, а преди самия спектакъл ще бъде излъчен филм за България.

Ансамбъл "Българе" е създаден през 2002г. чрез национален кастинг, който събира 50 професионални танцьори. Някои от най- известните им спектакли са "България през вековете", "Албена", "Това е България".

Сподели в: