Анна Стойчева ще свири Императорския концерт /№ 5/ на Бетовен с Нов симфоничен оркестър

Анна Стойчева ще свири Императорския концерт / № 5/ на Бетовен с Нов симфоничен оркестър на 17 май. Под диригенството на маестро Петко Димитров в концерта ще прозвучи и грандиозното произведение на Р. Щраус – “Така каза Заратруста”. А заедно с българските музиканти на концертния подиум ще свири и концертмайсторът на Оркестър Д’Пикарди – Тайпинг Ванг.

Анна Стойчева е родена в София в семейство на музиканти. Заниманията си по пиано започва при доц. Лидия Кутева, а по-късно учи и с проф. Джулия Ганева. В България печели конкурсите “Албер Русел” и “Светослав Обретенов”. През последното десетилетие Анна Стойчева учи и работи в САЩ. Дипломира се с бакалавърска и магистърска степен по пиано в Джулиард скул, където нейни професори са Сиймор Липкин, Йохевед Каплински и Джером Лоуентал. Съвсем млада, още на шестнайсетгодишна възраст печели големия конкурс “Еторе Поцоли” в Италия. На деветнадесет дебютира с огромен успех в Ейвъри Фишър Хол в Линкълн център като победител в конкурса на Джулиард скул за Концерта в сол мажор от Равел. В Ню Йорк нейните изяви като солист включват концерти в Карнеги Уайл хол, Алис Тъли хол, Джулиард тиатър. В САЩ Анна е свирила в над двадесет щата, сред които: Вашингтон, Калифорния, Флорида и Вермонт. Нейните концертни турнета в Италия, Канада, България и САЩ са посрещнати с голям ентусиазъм от пресата и националните електронни медии.

Списание “Мюзик енд вижън” възкликва: “Изящният пианизъм на Анна Стойчева се откроява със своята елегантност и кристална чистота.”

Вестник “Корал Гейбълс газет”: “Звуковата палитра на г-ца Стойчева е един вихър от прекрасни цветове.”

Известното списание “Пиано джърнал” публикува блестящ отзив за дебютния солов албум на Анна – “На открито”, записан от Гега Ню, София.

Участвала е в многобройни международни фестивали като Music Academy of the West в Санта Барбара, The Banff Centre for the Arts в Канада, Kneisell Hall в Мейн, Pianofest в Хемптънс, Bowdoin Music Festival в Мейн, Софийски музикални седмици, Варненско лято и Софийско лято в България. Анна Стойчева свири в един от най-престижните световни музикални центрове – Marlboro Music Festival с членове от Colorado String Quartet, The Beaux Arts Trio, The Juilliard String Quartet и други. Гостувала е на оркестрите Orchestra del’Adgelicum в Милано, The Juilliard Orchestra в Ню Йорк, New World Symphony в Маями, Симфоничния оркестър на БНР, Нов симфоничен оркестър – София, Русенска и Варненска филхармонии. Работила е с диригентите Ото-Вернер Мюлер, Майкъл Тилсън Томас, Росен Миланов, Аласдеър Нийли, Георги Димитров, Милен Начев, Шао-Чиа Лу и Луиджи Рипамонти. За изключителните й постижения в Джулиард, Анна е удостоена с наградите “Рокфелер”, “Питър Джей Шарп”, “Хелен Фей”, стипендиите “Владимир Хоровиц”, “Уилиям Печек”, “Луис Смит ІІ”, “Коен” и други.

През последните три години пианистката Анна Стойчева има ангажимент към New World Symphony в Маями. Там свири камерна музика, а също и с оркестър под палката на Майкъл Тилсън Томас. Печели два пъти конкурса в оркестъра като свири Концерт за пиано от Шуман и Втори клавирен концерт от Рахманинов с New World Symphony. В момента Анна живее в Ню Йорк, където концертира и преподава в частното си студио. Тя е сред инициаторите на серия концерти в консулството ни в Ню Йорк под името  “Български музикални вечери в Ню Йорк”. От 2007 година Анна Стойчева става член на камерната формация “American Chamber Players”, която редовно концертира в САЩ.

Сподели в: