"Анна Каренина" – за пръв път на българска театрална сцена

"Анна Каренина" е новото заглавие от афиша на Театър "София" този сезон и се поставя за пръв път на българска театрална сцена. Как този класически руски роман с почти хиляда страници е влязъл в малко над два часа театрален спектакъл е наистина възхитително!

Защо да гледате "Анна Каренина"?
Силен актьорски състав – "Различните актьорски поколение на Театър "София" в този спектакъл "говорят на език език, а това се дължи на майсторството на човека, който ги води" – режисьорът Николай Поляков" – споделя Богдана Костуркова – драматург в Театър "София". "Драматизирането на романа беше по-трудната част от задачата, а поставянето й на сцена – по-лесната" – споделя Николай Поляков.

Интересната сценография на Марина Райчинова – подът прилича на ледена пързалка. Решението й е да се откаже от всякакви битовизми, декорите са пестеливи и минимални, многофункционални – едни и същи елементи на декора участват в различни сцени. Тя намира оригинални решения на различни пространства с едни и същи предмети – вън и вътре, гарата, моста, балната зала, селската къща, аристократичния дом, колодрума. Една вагонна количка е натоварена с мотива за влака, но тя се превръща ту в легло, ту в легло, ту във влак.

Хореографията на Анна Пампулова – това не е мюзикъл или танцов спектакъл, но може ли "Анна Каренина" без бални танци! Зрителите да внимават – всеки жест на ръцете, прегръдка или склоняване на глава на нечие рамо значи нещо.

В спектакъла на няколко пъти ще видите/усетите вълшебството, което го има в романа. Тук предадено чрез видео, музика и други ефекти.

Музиката – част от "магическата пръчка", която "отвежда" зрителите в Петербург, на бал, на гарата, или на село. Една от големите изненади за зрителите сигурно ще бъде джаза, който звучи в някои от сцените. Но, Николай Поляков казва, че всички асоциации, които буди това време, се оглеждат именно в джазовата музика. Заслугата на невероятното съчетание на джаз, две руски фолклорни песни и класическа музика е на оригинална музика и изпълнение Христо Йоцов с участието на Белослава – вокал и Михаил Йосифов – флюгелхорн.

Поради това, че спектакълът разказва история с разнообразие от герои, случки и сюжетни картини, Николай Поляков прибягва до решението да си помогне с групата роли, изпълнявани от една актриса и един актьор. Нека не ги бъркаме с хора в древногръцката драма, тъй като тук тези актьори нямат морализаторска функция.

Видеото също има интересна роля – заедно с другите елементи то участва във "вълшебството" на любовта, намеква за вътрешния свят на героите, води ни от града в селото и обратно.

Защо Николай Поляков избира за главната роля Мила Банчева? "Моят избор е личен и рационален, а не спонтанно-емоционален" – споделя режисьорът. И наистина, тази роля е само за нея!

Въпреки класическия роман спектакълът "Анна Каренина" разказва една модерна история, която може да се случи и в XXI век. История за семейни отношения, безумната сляпа любов, прошката и разкаянието, майчинството и за законите на обществото. Може и да не забележите, но има сцени, в които прожекторите така осветяват огледалото на тоалетната масичка на Анна, че в него се оглежда част от публиката в залата, създавайки алюзията, че обществото я гледа и слуша.

"Анна Каренина" ще ви хареса!

Следващите дати на представленията през октомври са: 13 и 21 октомври – Театър "София"!

Сподели в: