Ани и Красимира Стефанови: Чувството да твориш уникати е неповторимо

Сестрите Ани и Красимира Стефанови създават Арт студио КАВ преди 10 години.Дизайнерката Красимира Стефанова е завършила културология в СУ "Св. Климент Охридски", с мода се занимава от ранни години. Художничката Ани Стефанова прави първата си самостоятелна изложба едва на 16 години с графични рисунки с туш. Специализира се в рисуваната коприна, която въплъщава в картини, паравани, аксесоари и бутикови облекла.
Ето какво споделиха те за Kafene.bg.
 
С какво се занимавате в момента?
Ани: Художничка съм.
Краси:Моден дизайнер, културолог.

Кога и кой откри артистичните ви таланти?
А: Майка ми, защото рисувах от съвсем малка и така до сега.
К: Майка ми и баба ми от детски години.

Какво е чувството да твориш уникати?
А: Прекрасно е чувството да твориш и създаваш неща, които ще бъдат единствени и неповторими, а още по прекрасно е удовлетворението, изразено в усмивка на новия и притежател, който е разбрал, че има нещо, което никой друг няма да има.
К: Неповторимо. Така знам, че оставям следа след себе си и нещо хубаво в света.

Цени ли българинът авторското изкуство?
А: Малко са, българите не обичат да бъдат различни, да се открояват от другите за съжаление.
К: Ценят тези обикновено, които нямат нужните средства, за съжаление.

Имате ли ваш уникаен стил в изработването на моделите и какъв е той?
А: Да, всяка дреха, която рисувам е картина и се прави върху изцяло готовата рокля. Цялата тази дейност сама по себе си е по сложна, но по този начин се запазва сексапила и уникалността на тоалета.
К: Да, държа нещата да са не точно по гребена на „хит”-модата, а съобразени с моя стил и канон за елегантност, което им дава и по – дълъг моден живот, слава богу.

За кои известни личности сте изработвали тоалети?
А: За много ВИП персони и представители на шоу бизнеса, които от край време се обръщат към нас за да са уникални.
К: Не искам да обидя някой като го забравя, затова ще кажа, че са много.

Капризни ли са днешните жени?
А: Не жените, а по скоро младите момичета.
К: Мисля, че да особено по-младите, които все още не са намерили себе си и не се доверяват прекалено нито на майка, нито на професионалистите.

Каква е тенденцията в абитуриентската мода през 2009 г.?
А: По женствена, свободна и цветна.
К: Тенденцията е за повече свобода, лежерност, женственост и орнаменти заимствани от висшата мода. Цветовата гама е голяма, затова съветвам всеки да се съобрази със собствената си индивидуалност.

Каква е разликата да твориш картини и да се занимаваш с мода и кое е предпочитано за вас?
А: Роклята, когато я рисувам си представям жената, която ще я носи, а в картините влагам чувствата, които ме вълнуват
К: Аз се занимавам предимно с мода и малко или много вече влизам неизбежно в рутина. Много съм щастлива, когато се оценяват моите модели и когато в едно семейство се наложи традицията да правят при мен всички тоалети за всичките си важни поводи. Да правя картини все още ми е по екзотично и въпреки, че ги правя вече от десет години все още се вълнувам и влагам много емоции в тях.

Разбрахме, че се занимавате и с професионален грим, дайте ни няколко простички съвета как да се гримираме подходящо за определени ситуации, в ежедневието, на парти и т.н.?
А: Да открият цветовете, които им вървят, да се посъветват /ако могат/ с професионалист за да определи индивидуалните им качества.
К: Професионалистът в семейството ни е сестра ми Ани, затова оставям на нея съветите, аз мога да посъветвам само всяка жена да отделя поне десетина минути от натовареното си ежедневие за да си придаде малко свежест преди всичко за своя радост, а после за околните.

Разкажете ни нещо за Вас в личен план?
А: Омъжих се наскоро и сега карам дълъг меден месец. Рисувам и работя това което обичам.
К: От две години се изявявам и на друго поприще най-важното и отговорното досега в живота ми-това на майка. Малката ми дъщеря ми носи много радост, вълнения и непознати досега изживявания.

Как съчетавате работа и свободно време?
А: Много добре успявам да разпределям така работата, че да ми остава и време за любими занимания.
К: Свободно време почти не ми остава, за това гледам да го използвам пълноценно- със семейството и по екзотични пътувания, където попивам чужди култури, което пък много ми помага в професията да съм винаги в крак със стила и класата на модните диктатори.

С какво се гордеете най-много?
А: Гордея се с това, че съм измислила нов начин на рисуване и не мисля за това как е по-лесно, а как става по-красиво. Радвам се, че хората харесват и ценят работата ми, което е много ценно за един творец.
К: С дъщеря си – тя е очарователна.

За какво мечтаете?
А: Всеки ден мечтая за много неща, но най вече да съм щастлива аз и близките ми.
К: За повече късмет и здраве за мен и близките ми.

Пожелайте нещо на нашите читатели?
А: Да обичат себе си и да се усмихват повече.
К: Да се опитат да осъзнаят колко са уникални и смело да бъдат по различни в собствения си стил, също така да отделят повече време за себе си.

Сподели в: