Анжела Минкова открива в София изложбата си "2/3 в Отсамното"

На 12 май 2008 г. от 18.00 часа в софийската галерия "Дебют" (бул.Васил Левски №62) Анжела Минкова открива изложбата си "2/3 в Отсамното". Експозицията ще продължи до 24 май 2008 г.

„2/3 в  Отсамното” е специално мислена и създадена за пространството на галерия „Дебют” и включва живопис и пластика.  В рамките на изложбата ще има и авторски демонстрации. Анжела Минкова е творец, който не се нуждае от специално представяне. Тези, които я познават, с интерес следят всяка нейна артистична изява. И очакват следващата. Защото Анжела Минкова успява да зарази публиката с нестандартните си идеи, с игровия си подход и с прекрасното си чувство за хумор.

Ето какво споделя авторката за себе си:
"Непозната на самата себе си, с джобове пълни с креда, с ръце изцапани за отличен преминах през прекрасните години на  художествената гимназия.
Години на здрава амбиция и неувереност, на овладяна сигурност и на неовладян почерк.
Години на големи въпроси и неясни идеи, и форми, „творчески кризи” и „принадлежащите им суети”- и рисуване,рисуване , рисуване… 
Едно рисувално битие, сляло се с житейското.
Това не бе най-удачният вариант за живеене, защото се случваше да разлея туша  върху важен разговор или да изтрия погрешка страстни целувки – нацелувани, където трябва. Или да нарисувам нещо, което не съм преживяла – като натюрморт с  безлична ваза и гипсово око до нея.
Занимавана от егото и грижите около капризната му природа, не знаех почти нищо за свободата на твореца и трагикомичните взаимоотношения с неговата Муза .
За очарованията и разочарованията, и тяхната здрава спойка понаучих впоследствие, но останалото научих тук в Художествената гимназия.

Вече знам, че без възвишената лъжа на изкуството светът би бил обикновенно триизмерен.
Част от това знание, увеличено от диоптъра и на годините предлагам на всички чустващи да съчустват на автора .”

Анжела Минкова е възпитаник е на Художествената гимназия – София. През 1983 г. е завършила  специалност „Илюстрация и оформление на книгата” във ВИИИ "Николай Павлович", София  при  проф. Христо Нейков  и проф. Владислав Паскалев.

Сподели в: