Анета Дръгушану открива изложба на Шипка 6

На 5 октомври от 18 часа на 4 етаж на „Шипка” 6 се открива изложбата живопис на Анета Дръгушану. В юбилейната си изложба авторката включва 35 картини и 20 рисунки, повечето от които –  непоказвани досега, в които преодолява фигуралните композиции от бита и живота на крайдунавското село – Покрайна. Изложбата включва цикли картини, неразривно свързани с борбата на „обикновения човек” със земята и житейските трудности: „Битка със земята”, „Градината на човека”, „Кариатиди”, „Мама и татко”, „Почивка на полето”, „Зной и сън”, „Сън на браздата”, „Огнището”, „Весталка”, „Агония”, „Изповед”.
„Използвайки документацията от рисунки, направени на място в продължение на много години, изобразявайки обикновения живот, предимно на жената, аз се опитвам, интерпретирайки ги, от баналното и незначителното на пръв поглед ежедневие, да доловя същественото, вечното…”, споделя авторката.

Анета Кирилова Петрова – Дръгушану е родена в село Поточ, окръг Нямц, Румъния. През 1963 г. завършва Художествена академия „Николае Григореску” в Букурещ при известния художник проф. Корнелиу Баба. След това се установява в България, където живее и работи и до днес.
„Нейната необитова живопис, в която няма нищо тривиално и банално, представлява един напълно новаторски прочит на всичко онова, което са ни завещали нашата и световна пластична традиция в тази жанрова сфера на живописта”, коментира Максимилиан Киров.

Авторката има над 10 самостоятелни изложби в България, Румъния, Сирия и Югославия, както и много участия в групови изложби. Нейни творби са собственост на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и почти всички галерии в страната, както и на частни колекции у нас и в чужбина ( музеят "Пушкин" в Москва ).
Носител е на орден "Кирил и Методий" втора степен, на отличието "Златен век" на Министерство на културата, „Награда на СБХ – Илия Бешков” – за рисунка (1987), Награда на СБХ за живопис  – Смолян и Търговище (1989 ), Награда на СБХ за живопис –  „Есенен салон” с участието на балкански страни (1995), II награда от международния конкурс „Балкански художници” (2004).

Изложбата продължава до 21 октомври.

Сподели в: