Анелия Иванова – какво да не пропуснем на Азия от А до Я в ON! Fest 2013

Анелия Иванова е председател съм на Национален клуб за аниме и манга НАКАМА. Докторант е по История на изкуството. От 8 години се занимава с организация на събития, свързани със съвременната и традиционната японска култура.

Може ли да предвидиш кое от програмата на Азия от А до Я ще бъде хит,  ще събере най-много зрители/посетители, тази година?

Разбира се, хитовете винаги са едни и същи, с малките разлики, че всяка година стават все по-хубави, интересни и повече.

Винаги акцентът на On! Anime зоната са интересните хора, разхождащи се облечени като герои от любимите си филми, игри, японски анимации и комикси – косплей ревюто. Всяка година имаме много участници, които смайват както най-сериозните ни фенове, така и случайно миналите покрай зоната ни посетители на On! Fest. Тази година косплеят ще е разделен в двата дни на фестивала – в събота ще е категорията, посветена на играта League of Legends, както и Steampunk ревюто, а в неделя ще са всички останали косплеъри.
Друг акцент са 2 интересни изложби и два интересни панела на сцената с две интересни личности.

Едната от тях е Здравко Генов – пловдивчанинът, рекордьор на Гинес за най-голяма колекция Батман предмети, част от които ще са изложени на място.

Другата личност е Йоханес Вос – едва 25 годишен, той вече рисува илюстрации за най-известната игра с карти Magic:The Gathering. Той ще присъства лично, посетителите ще могат да се запознаят с него и изкуството му, да си закупят принт с автограф, или да му зададат въпрос по време на панелът му на сцената. С него ще е и единственият българин, рисувал за Magic: The Gathering – Светлин Велинов, който също ще има своя изложба на място.

Дай някакъв жокер – какво да направи човек, за да не пропусне нищо от преинтересната ви програма?

Хаха. Жокерът е един – да се клонира.  При нас, в нашата голяма зона, всичко протича навсякъде едновременно – никой няма време да скучае! За двата дни на фестивала, освен косплей шоута сме подготвили множество изложби, щандове с разнообразно съдържание, работилнички, лекции и прожекции, и новото  – 18+ зона.

Може ли манга манията да бъде ключ към разбиране на японската душа?

Със сигурност може да се каже че "манга манията" е ключ към разбирането на японската култура и психика – чрез това, което виждаме в аниметата, научаваме много за храната, бита, религията, празниците и изкуството, заобикалящо хората в Япония. Дори много от почитателите на аниме и манга се опитват по един или друг начин да подражават на това, което виждат по комиксите и филмите. Тръгнали от тях в България имаме много специалисти по бойни изкуства, японски език, го, икебана, чаена церемония и какво ли още не! И ние помагаме до известна степен това да се доразвие, като по нашите фестивали предоставяме на посетителите възможността да се научат да правят оригами, калиграфия, икебана, както и да посетят лекциите с по-традиционна тематика.Защо и как манга се превърна в мания
?

Анимето е толкова разнообразно, обхваща всички сфери на живота, всички жарнове и всички възрасти, така че всеки може да открие в него нещо, което да му допадне. Това съвсем лесно предразполага то да става все по-популярно.
В България конкретно и ние от Клуб НАКАМА имаме "вина" за това с фестивалите, които организираме вече шест години.

Какво те привлеча в японската и аниме културата?

Това, което ме привлича в японската и аниме културата са много неща, на първо място, като човек на изкуството, за мен е важна красотата – невероятно красивите рисунки в комиксите, както и по-традиционните изкуства, които са застъпени по един или друг начин в тях. Япония е очарователна, почти магическа страна, за своите почитатели, които не са имали удоволствието да я посетят наживо и интересът към аниме и манга за мен е интерес към всичко останало, свързано със Страната на изгряващото слънце.

Очаквайте продължение.

Прочетете още:
ON! Sports и ON! Parkour: напук на гравитацията
Древногръцки полис в сегашно време на ON! Fest 2013

Сподели в: