Андрей Даниел открива изложбата Завръщане в Египет

На 22 октомври 2007 г. в галерия-книжарница София Прес (ул.”Славянска” 29) се открива изложбата „Завръщане в Египет” на Андрей Даниел. Тя ще включва творби – акварел, колажи, живопис.

И в най-новите си творби, Андрей Даниел изпитва непреодолима необходимост да бъде верен на времето, пространството и … на парадоксалния си артистизъм. Може би това е, което кара критиците да определят работите му като „театрални”, „сюжтни” и „изненадващи”. В последното, Андрей Даниел е много последователен. 
  
Реалното му участие в Биеналето в Кайро, вдъхновява цикъл, като че иронично назован „Завръщане в Египет”. Това са обекти, случки, митове,които всички знаем от деца. Само че… сега ще ги видим много по-различни от познатите ни клишета. Зрителят „пътува” и разбира, че е въвлечен в процес на търсене. Очакват го съкровищата на Египет, които под четката на Андрей Даниел, действат като антидот в морето от безсмислена разточителност.

 Гледайки „Завръщане в Египет”,  се изкушавам да цитирам Ленард Бърнстейн, който в началото на кариерата си казва :” Моята цел е да правя музика, а не да участвам в музикалния бизнес. Как ще постигна тази своя цел, е моя лична работа”.

Андрей Даниел е роден в Русе през 1952 година. Завършва НХА – София, специалност живопис. Осъществил е над 30 самостоятелни изложби в България и по света. Член е на СБХ. Професор по живопис в НХА – София.
Води майсторски клас по живопис в Корея, има специализации в Швейцария и Франция. Работи предимно в областта на живописта, има реализирани сценографски проекти за различни театрални постановки в София.
Автор е на повече от 20 публикации в периодични и специализирани за изкуство издания.

Изложбата можете да видите до 23 ноември 2007 г.

Сподели в: