Англичанин шокира с трилър за България

Историческият роман не е скучен и морално остарял жанр, защото може да бъде динамичен и зрелищен екшън с романтични нотки и много познавателни елементи. Това доказва премиерният роман на англичанина Кристофър Бъкстън, който от 40 години е влюбен в България, в българската история и в една българка.

Новата му книга, озаглавена „Радослава и викингският принц”, проследява заплетена приключенска интрига, ситуирана в Константинопол непосредствено след падането на България под византийско робство. Макар и в изгнание, наследниците на Гаврил Радомир и Иван Владислав продължават да оспорват правото си върху трона. Съперничи им и бунтарят Петър Делян, разгромен от викингски наемници. Самата Византия тъне в коварство и смърт, а в императорския дворец като заложница живее княгиня Радослава.

Това е трети роман на Кристофър Бъкстън със сюжет българската история и според много литературоведи лондончанинът успява да попълни онази ниша, опразнена след поколението на Фани Попова-Мутафова и Вера Мутафчиева.

Младите днес залитат по вампирски саги или фентъзи битки, а не помнят историята си. Даже се отричат от нея, защото не я познават” – така разсъждава авторът, чийто син е кръстен на цар Иван Владислав.

„Радослава и викингският принц” излезе с логото на „Милениум” в навечерието на 24 май – какво по-голямо признание за делото на Кирил и Методий в днешния англоезичен век!

Преди да пристигне в България, Кристофър Бъкстън е живял за кратко на много места по света. Идва тук през 1977-а, по „Людмилино време”, като преподавател по английски на Петя Дубарова и на още десетки възпитаници на Английската гимназия в Бургас.

Автор е на редица статии, есета и документални изследвания, на три романа и една пиеса с теми от българската история, а също и на няколко поетични книги, в които е включена и баладата за бургаския рейс №4.

Премиерата на книгата ще бъде на 16 юни в книжарница "Хеликон" от 19 часа.

Сподели в: