Английски благородник написа книга за България

Тридесет и петгодишният англичанин с благороден произход Джон Хамилтън написа книга за България, която излезе на книжния пазар в началото на м. декември 2006 г. Книгата се нарича „Чашата на гадателката – българското приключение на един млад англичанин” и се публикува първо на български език в превод от оригиналния ръкопис на автора. Световната й премиера беше в София на 15 декември 2006 в книжарница „Хеликон”. Авторът пристигна специално за нея с младата си испанска съпруга и раздава автографи на многобройните си български почитатели и приятели. За четирите години, през които постоянно живя в страната – от 1997 до 2001 г. – те са стотици: от улични музиканти и помаци от затънтени родопски села до интелектуалния и политически елит на България. Джон Хамилтън все още се връща тук на всеки три или шест месеца по работа или да се види с многобройните си приятели. Влюбва се в мелнишкото вино и македонските песни. Приятелите му започват да го наричат „Ванче”.

Ето как самият Джон Хамилтън обяснява защо е решил да напише книга за България:

"Дойдох в България преди девет години. От тогава научих много за тази земя. Влюбих се, срещнах приятели, и понякога си мислех, че никога няма да я напусна.  Омагьосан бях от изумителната й непредсказуемост, от неуспехите й, от странните й политически експерименти, като превръщането на бившия монарх в демократичен министър-председател. Струваше ми се, че в пет минути българска политика като на лента пред очите ми препуска цялата европейска история – от монархия, фашизъм и комунистическа диктатура, до модерната, рекламна демокрация. Само че тази история бе толкова безредна и объркана, че ме оставяше без дъх.

Затова България бе за мен най-вълнуващото място на света, въпреки че никой извън границите й не се интересуваше от нея. Може страната да се люлее и разпада на късове, политиците да са суетни, подкупни и алчни, може да е отчайващо трудно да оцелееш. Но българите се бяха вкопчили в съдбата си.
И аз бях един от тях.

Джон Хамилтън е роден на 29 юли 1971 г. в Лондон в семейството на потомствен лорд, собственик на две големи имения в английската провинция. Трети от четирима братя и вторият от  двама близнаци, който никой не е очаквал да се роди. Баща му  бе член на Камарата на лордовете до 1997, когато Блеър реформира английския парламент и изгони лордовете по наследство. Лорд Хамилтън почина през октомври 2006. Седмица след това Джон се ожени в Севиля за испанска изкуствоведка.

Джон Хамилтън е завършил английска филология в един от трите най-престижни британски университет Дърам през 1993 г. Работи като като заместник-главен редактор на малко списание. След това започва да сътрудничи на в. „Файненшъл таймс”, който през 1997 го изпраща като свой кореспондент в България. Пристига в България в разгара на януарските събития, които нарича „първата посткомунистическа революция в Европа”.

Джон Хамилтън има траен интерес към Изтока и източната култура. Преди две години започва да учи арабски и в началото на тази година прекарва три месеца в Кайро, където живее в плаваща къща и се отдава на любимия си спорт – гребане – по река Нил. Страстен ловец и риболовец.

Следващата книга на Джон Хамилтън ще бъде за живота на арабите в Лондон.

Сподели в: