Ангел Заберски: Бъдещи проекти има много, вдъхновение също

Ангел Заберски и Биг бенд брас асоциация можете да видите на 17 октомври в Студио 5 от 22 часа. Те ще представят виртуозни изпълнения на авторски пиеси, специално композирани за бенда от Маестро Заберски, както и произведения на Ленард Бърнстейн, Дюк Елингтън и още много „икони” в джаза. Дни преди този концерт разговаряме с маестро Ангел Заберски. Ето какво сподели той специално за читателите на Kafene.bg.

Вдъхновението за създаването на джаз музика идва от?
Вдъхновението, естествено, идва от големите в джаза – американските джазмени.

Имате ли идея за турне в България или извън нея?
Ние постоянно пътуваме у нас и в чужбина – по клубове, зали, с участия по фестивали, както с биг бенда, така и с по-малки формации. Обичаме да свирим за нашата публика навсякъде.

Смятате ли, че някой ден музиката ви ще стигне до Холивуд?
Искрено се надявам, макар че пътят до там е много труден. Българските джаз музиканти са изключително талантливи – със сигурност заслужават и такива изяви.

Как се намира финансиране за подобно начинание, инвестира ли бизнесът в България в изкуство?
Трудно се намират средства, за съжаление. Да, културата ни е болничка,но се опасявам, че болестта започва да става хронична. Като че ли за театър и кино, нещата в момента изглеждат по-добре. Аз лично намирам средства за по-големи проекти от частни спонсори, които ценят музиката и в частност това, което създавам.

Трудно ли се комуникира в един толкова голям екип или се познавате достатъчно дълго и изглаждате различията с лекота?
Не, справяме се чудесно! Познаваме се от много години и отдавна работим заедно, уважаваме се един друг. Истински отбор сме, затова и нещата се случват с лекота.

Как става подборът на песни в албумите ви?
Подбора на пиесите го правя сам – аз пиша музиката, аранжирам я, след това я нося за репетиция и от там нататък думата имат музикантите от бенда. Те се справят фантастично – уважението ни е взаимно!

Смятате ли да направите по-разчупени проекти с други стилове музика?
Да, разбира се. Аз вече участвам в проекти на Васил Петров, а там освен чист джаз, правим и поп музика.

С кои световни артисти бихте направили общ проект, ако имахте възможност?
Бих правил музика с мноооого артисти. За съжаление, голяма част от тях не са сред живите – Ела Фитцджералд, Сара Воун – всички тези с уникален и незабравим талант.

Какви са бъдещите ви проекти?
Бъдещи проекти има много, за щастие вдъхновение има. В момента конкретно подготвям програма за джаз трио със Стоян Янкулов (барабани) и Борис Таслев (бас), който ще покажем на ценителите на джаза съвсем скоро, така че – очаквайте ни!

С кои световни артисти бихте направили общ проект, ако имахте възможност?
Бих правил музика с мноооого артисти. За съжаление, голяма част от тях не са сред живите – Ела Фитцджералд, Сара Воун – всички тези с уникален и незабравим талант.

Остава ли ви време да почивате и да се забавлявате?
Разбира се, имам време и за почивка – как иначе! Карам ски, кулинарствам, обичам секса, планината, нормалните неща, които ни доставят удоволствие на всички.

Как ви възприема българската публика? Смятате ли, че джаз музиката ги привлича?
Вярвам, че публиката ме възприема съвсем нормално и топло – цени това което правя като джаз артист! А когато музиката е поднесена с любов – публиката винаги го усеща и насладата е пълна и за двете страни.

Вашият предстоящ концерт е определен като “бутиков” и “уникален”. Какво “уникално” подготвяте за вашата публика?
утиков – да, така е. Музиката е много естетска, рядко се прави такова нещо у нас и то с есенцията млади джаз музиканти. Но музиката не се описва с думи – тя се възприема и усеща – заповядайте и ще ме разберете какво имам предвид!

Вашето пожелание за читателите на Kafene.bg?
На читателите пожелавам – да ценят красивото, да бъдат вечно усмихнати,позитивно настроени към света, да обичат, да ходят на джаз клуб….:)

Музикантите от Брас Асоциация – Михаил Йосифов, Милен Петров, Мартин Ташев, Тодор Бакърджиев и Владимир Митин – тромпети; Велислав Стоянов, Божидар Василев, Димитър Стоев, Кирил Зафиров – тромбони; Димитър Льолев – алт саксофон, Денис Попстоев алт саксофон, Атанас Хаджиев тенор саксофон, Венко Георгиев – тенор саксофон, Сергей Сергеев – баритон саксофон; Стоян Янкулов – барабани, перкусии, Димитър Шанов – контрабас и Ангел Заберски – пиано, аранжимент и композиции

Сподели в: