"Ангелският дял" на Кен Лоуч на екран

АНГЕЛСКИЯТ ДЯЛ
(
The Angels’ Share)
Великобритания-Франция, 2012, 101 мин
Режисьор: Кен Лоуч
В ролите: Пол Браниган, Джон Хеншоу, Уилям Руейн, Роджър Алан

Награди и номинации

Кан 2012 – Награда на журито, номинация за най-добра режисура;
2 награди БАФТА: за най-добър сценарист и най-добър актьор
за Пол Браниган,
Сан Себастиан
2012 награда на публиката.
Европейски филмови награди 2012 – Номинация за най-добър композитор (Джордж Фентън);

Роби се промъква в родилното отделение при приятелката си Леони, за да прегърне за първи път новородения си син. Завладян от момента, той си обещава синът му никога да не изпита и част от трудния живот, който Роби е имал. Шансът за промяна идва, когато Роби се запознава Рино, Албърт и Мо – криминално проявени като него, с които се залавят за необичайно начинание – да създадат най-доброто малцово уиски в света. Роби се надява това, в което наистина е добър – пиенето, – да промени живота му към по-добро. И затова, с новоткрити вкусови умения и трениран нос на „професионалист”, Роби и екипът му се отправят към Шотландските възвишения, за да поемат най-големия риск в живота си. Дали през следващите двайсет години ще давят мъката от възможния си неуспех, или ще достигнат светлото бъдеще с „водата на живота”? Само ангелите знаят…

„Изпитаното дългогодишно партньорство между режисьора Кен Лоуч и сценариста Пол Лавърти е създало един от най-сърдечните им и достъпни за широка аудитория филми с „Ангелският дял”. Мрачната статистика за „изгубеното поколение” от безработни и неможещи да си намерят работа британски младежи е превърната в завладяваща приказва, изпълнена от една страна с достатъчно гаменски хумор, а от друга – с нежни чувства, които ще се харесат не само на запалените почитатели на Лоуч.”

Алън Хънтър, Скрийн дейлиКомедията „Ангелският дял” събира малцовото уиски, бивш престъпник и втория шанс в интересен микс. Разказът проследява пътя на главния герой Роби (Пол Бренигън), който се промъква в родилното отделение, за да види новородения си син и да му се закълне, че никога няма да има същия трагичен живот като баща си. Успял да се спаси от затвора с голям късмет, Роби има пред себе си един последен шанс, благодарение на добре развито си… обоняние. Любопитно е, че освен Джон Хеншоу, който има съвсем малка роля, в „Ангелският дял” няма известни актьори, а важните роли са поверени на дебютанти. Те се справят толкова добре с пресъздаването на персонажите си, че вече са впечатлили не една публика с екранните си изяви в тази история, заредена с много хумор и надежда.

Кен Лоуч

Британският режисьор, роден през 1936 г. в Нънийтън, Англия. Учи право в Оксфордския университет. Дебютира през 1967 г. с Бедната крава. За „Таен дневен ред” получава Специалната награда на журито в Кан, а „Паплач” е отличен с наградата „Феликс” за най-добър европейски филм. През 1994 г. Кен Лоуч получава „Златен лъв” за цялостно творчество във Венеция. През 2006 г. за 10-ия филм, с който участва в конкурса на фестивала в Кан – Вятърът в ечемичените ниви, най-после е отличен със „Златна палма”.

Ангелският дял” бе част от международната програма Киното днес- големите майстори на 17-ия София Филм Фест.

Филмът се разпространява в България от АРТ ФЕСТ,

с подкрепата на Програма MEDIA на Европейската комисия

Сподели в: