"Ангелология" е дебютният роман на Даниел Трусони

Даниел Трусони е родена на 9 ноември 1973 година в Уисконсин. Завършва история и английски през 1996 г., а през 2002 г. получава диплома и за творческо писане. Нейни текстове са излизали в Ню Йорк Таймс, Телеграф, в рубриките за книги на най-големите медии. Първата й книга Вдън земя е отличена с няколко литературни награди, получава и наградата Избор на читателя за април 2006 г. на списание ЕЛ. Авторката е включена в програмата на Барнс енд Нобъл за откриване на нови, големи писатели.

Даниел Трусони мечтае да стане писателка още от малка, когато на 6 години взема интервю от всички членове на семейството си и ги кара да разкажат за живота си. След като първият й опит да улови тънкия нюанс на „интересното“ в семейството се проваля, тя се радва на доста по-добър успех 20 години по-късно с мемоара Вдън земя, определен за една от десетте най-добри книги за 2006 година от Ню Йорк Таймс.
Когато не пише, Даниел се отдава на готвене и кулинария, вдъхновена от различните страни, в които е живяла и работила. Тя е страстен ценител и на виното. Въпреки че води номадски живот през първите 30 години от живота си, сега Даниел живее със съпруга си, писателят Николай Грозни и двете им деца във Франция. Двамата редовно пътуват до България и Съединените Щати. Дебютният роман на Даниел Трусони Ангелология ще бъде публикуван в повече от 30 страни. Правата за филмирането му са закупени от Сони Пикчърс (продуцент – Уил Смит, режисьор – Марк Форестър).

Напоследък Даниел е запленена от едно забележително тайно общество от учени, наричащи се ангелолози. В съществуването си, повече от хилядолетие, тази група има мисията да съхрани човечеството от злите машинации на не-филимите – полухора, полуангелски същества. Ангелолозите са затворена организация, която ревностно пази откритията си; информация за това с какво се занимават, е изключително трудно да бъде поискана. Въпреки своето тайно и неуморимо разследване Даниел все още не е проникнала в най-вътрешния кръг на ангелолозите. Но всичко, което досега е открила, е разказано в новия й роман Ангелология. За нея се е превърнало в мисия да сподели това със света.

Даниел Трусони прави голям пробив в художествената литература с епоса, който съчетава богата митология в стила на Шифърът на Леонардо. Борбата между доброто и злото се случва не в Небесата, а тук на Земята. Главният герой е много нетипичен образ – сестра Еванжелин е 23-годишна монахиня в манастира „Св. Роза“, намиращ се в близост до Ню Йорк. Докато изпълнява своята работа, младата монахиня попада на изгубена кореспонденция между Абигейл Рокфелер и игуменката, основала манастира. Кореспонденцията е по повод разкритие, направено през 1943 година в Родопите. Това е една амбициозна приключенска история с достатъчно литературна тежест и религиозно-философски плам да задоволи всеки, способен да разгърне своето въображение.

„Елегантно амбициозен трилър, в който знанието не напуска тайните подземни места, старите библиотеки, непознатите артефакти, белязани от жанра на Името на розата, през Ангели и демони до Историкът. Ангелология е богата на илюзии, пъстра, жива, готова за големия екран история, с млада, но адаптивна героиня, с подъл и зловещ герой. Чувствена и интелигентна, Ангелология е изключително ерудиран трилър – повече Умберто Еко отколкото Дан Браун, но без излишна сантименталност и без религиозна тежест.
Този разказ е единственият възможен начин, по който заедно могат да бъдат поднесени ангелите от Библията, митът за Орфей, българска география, средновековни монаси, монахини, митология. И само по какъв блестящ начин това е направено.“
Ню Йорк Таймс Бук Ривю

„Ангелология е всичко, от което читателят има нужда… умен, забързан трилър, със силно усещане за място и герои, които са емоционални, обнадеждаващи, способни, с достатъчна доза историчност… Удоволствие от началото до края… Тази книга е забележително постижение.“
Кейт Мос, автор на Лабиринт и Гробница

„Богато на детайли, брилянтно замислено произведение, което отваря златна врата към друг свят, дори още по-привлекателно, към друго измерение“
Линкълн Чайлд

Сподели в: