Анатомия на куклата. Художниците в кукления театър

От 12 декември до 12 януари в Галерия „Райко Алексиев” може да бъде разгледана изложбата "Анатомия на куклата. Художниците в кукления театър".
 
Изложбата е инициатива на секция „Сценография” към СБХ и включва 26 съвременни български автори и изкуството на сценографията за куклен театър във всичките му форми и разновидности. Оригиналните кукли и декори са придружени от екранни изображения, куклени представления и филми. Панорамата на съвременните постижения от последните 10 години е съчетана с разказ за малко известния днес принос на Бръмбъзъците, положили началото на това изкуство. 

Събитията, предвидени по време на изложбата, осветяват сценографията за куклен театър от различни страни и предлагат многобройни възможности за диалог с авторите  и с различни групи публики. Съпътстващата програма включва: творчески работилници, демонстрации, ателиета за деца, лекции, прожекции и дискусии.

Срещата между днешната сценография за куклен театър и историята се осъществява чрез специален раздел, посветен на групата на „Бръмбъзъците“.

Кои са те? Годината е 1924, София. Членове на дружество „Родно изкуство” начело с арх. Александър Донков, акад. Александър Божинов, скулптора Андрей Николов,  художниците Константин Щъркелов, Борис Денев, Никола Танев и др. избират този псевдоним. Те организират първото куклено представление за възрастни („Викат ни в живота”, 7 – 8.03.1924 г.), като скоро след това основават и първия куклен театър в България, подслонен в салона на читалище „Славянска беседа“. По-късно Елисавета Консулова-Вазова, също член на „Бръмбъзъците“, става българският представител при учредяването през 1929 година в Прага на УНИМА (Международен съюз на куклените дейци).

Изложбата е придружена от двуезично албумно издание.

Куратори на изложбата са Петър Митев, Хана Шварц и Мариета Голомехова, а автор на раздела, посветен на Бръмбъзъците – Галина Декова.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община – СП „Култура” за 2015 г. и на Националния фонд „Култура”.
 
 

непрестанно да „разпъват“ София в четирите хоризонтални посоки – See more at: http://www.blog.imotidoverie.bg/?p=4543&preview=true#sthash.nQ8gV3y2.dpuf непрестанно да „разпъват“ София в четирите хоризонтални посоки – See more at: http://www.blog.imotidoverie.bg/?p=4543&preview=true#sthash.nQ8gV3y2.dpuf

Сподели в: