Анани Явашев на 75 години

На 19.10.2007г. (петък) от 17.00 във Филмотечно кино "Одеон" е прожекцията на българския филм "Последният рунд" (1961, 84 мин.), по повод 75-годишнината на Анани Явашев.

Режисьор на филма е Людмил Кирков, сценарист е Антон Антонов-Тонич, оператор е Димо Коларов, с участието на Анани Явашев, Адриана Андреева, Валентин Русецки, Яким Михов, Иван Обретенов, Саша Крушарска. Наградата на журито и на ЦК на профсъюза на работниците по изкуствата на актьора Анани Явашев, Варна, 1962.

Сюжета разказва
:
„Николай Жарков е републикански шампион по бокс. По невнимание прави катастрофа с колата на Жоро, негов познат.  Предстои световнно първенство в Париж. Жоро завежда Николай при вуйчо си, който се представя за часовникар и предлага на боксьора валутна сделка, срещу която ще му опрости парите за поправката на колата. Николай се съгласява да пренесе кутия кибрит, наивно повярвал, че колкото клечки има в него, толкова долара ще му бъдат дадени… По време на пътуването треньорът прибира кибрита, мислейки, че спортистът е започнал да пуши. Николай е принуден да обясни всичко. Треньорът се свързва с българските органи за сигурност. Оказва се, че кибритът е шпионски контейнер. Николай се съгласява да „изпълни задачата” докрай и да помогне за разкриването на шпионска мрежа.”

Енциклопедия „Българско кино”. Титра, София, 2000

Сподели в: