Американски авангардни артисти създадоха интерактивна телекомуникационна инсталация

До 27 юни (петък), Vivacom Art Hall е една от главните локации на Международния фестивал за съвременно изкуствоВодна Кула”. Основен акцент в изложбата в Телефонната палата е авангардната инсталация на Макс Гасман и Мара Голдуин. Творбата е вдъхновена от историята на телекомуникациите по време на комунизма и се помещава в две затъмнени стаи. Двамата американци, живеещи в столицата на ъндърграунд културата Берлин, сглобяват интерактивната инсталация, след като цяла седмица събират подходящите за целта предмети и излезли от употреба телекомуникационни устройства в сградата на палатата.

С инсталацията, наречена „SOCHATA – The SOFAR Channel Telegraph Agency”, двамата творци експериментират с новите модели на комуникация. Посетителят става слушател на неразбираеми звуци, които целят да събудят интуитивна и индивидуална интерпретация и реакция. Макс и Мара обясняват, че посредством инсталацията си ще се опитат да върнат ентусиазма обратно в модерната магия, наречена „телекомуникация”.

Изложбата включва още близо 20 творби на български и международни артисти, сред които Анди Броди (Англия), Ванеса Доус (Ирландия), Ирене Антон (Германия), Мария Гювели (Гърция), Матю Мартин (САЩ), Рони Бен-Ари (Израел), българите Георги Ямалиев, Ирина Георгиева, Искра Николова, Христо Колев, Калин Плугчиев и други.

Международният фестивал предвижда още редица дискусии, пърформанси, творчески работилници и постоянни артистични инсталации в програмата си.

Водна Кула Арт Фест е мащабно културно събитие, което превърна 5 ключови места в София в място за срещи и обмен на опит, идеи, и концепции в сферата на съвременното изкуство. Мотото на тазгодишното издание на фестивала е „Следвай белия заек” и за откриването му огромен надуваем заек е инсталиран на терасата пред Телефонната палата.

Вдъхновен от „Алиса в страната на чудесата”, девизът илюстрира любознателността и безстрашието на човешката природа. Водна Кула Арт Фест ще се опита да задоволи тези нейни „потребности” посредством 9 дневна програма, обхващаща различни области на изкуството. Всички събития са с вход свободен.

Сподели в: