Американският цигулар Джошуа Бел идва в България през февруари 2013

Суперзвездата на класическата музика и носител на награда „Грами“ Джошуа Бел (цигулка) ще изнесе първия си концерт в България на 9 февруари 2013. Събитието ще се състои в зала „България“ и е част от цикъла „Музиката на Америка“, организиран от „Кантус Фирмус“ и Фондация „Америка за България“. Цигуларят ще свири заедно с Класик ФМ оркестър. Преговорите с мениджъра на звездата започнаха преди три години, а за успешния им завършек помогна личното познанство на Джошуа с Максим Ешкенази, който ще дирижира концерта.

Любителите на класиката могат да си купят билети за концерта на Джошуа Бел от понеделник, 29 октомври, на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Цените са от 15 до 70 лв. Всички, които вече имат абонаментна карта за някой от циклите на Класик ФМ оркестър („Музиката на Америка“ или „Концертмайсторите“) имат право на 15% отстъпка от цената на билетите. Промоцията може да бъде използвана само на касата и важи до 16 ноември 2012. Продажбата на билети онлайн стартира също на 29 октомври на www.ticketsbg.com.

Джошуа Бел покорява всички световни сцени със своя уникален талант. Той дебютира на 14 години с Оркестъра на Филаделфия под диригентството на Рикардо Мути. 45-годишният цигулар е свирил с водещи симфонични оркестри и диригенти по света, записал е над 30 компактдиска, сред тях и известния саундтрак към филма „Червената цигулка“, отличен е с престижната награда „Ейвъри Фишер“, а от 2011 г. е музикален директор на прочутия оркестър Academy of St Martin in the Fields в Лондон. Цигуларят свири на уникален инструмент Gibson ex Huberman, изработен от А. Страдивари през 1713 г. Джошуа Бел стана особено популярен с прочутия експеримент, осъществен по инициатива на журналиста Дж. Уайнгартен от в. The Washington Post. На 12 януари 2007 г. цигуларят свири един час като уличен музикант, с нахлупена бейзболна шапка, на една спирка на метрото във Вашингтон. От около 1000 минувачи 7 се спират да послушат, а само един го разпознава. Статията на Уайнгартен, която поставя въпросите за контекста на съвременното изкуство, получава награда „Пулицър“.

В синхрон с тази инициатива Класик ФМ оркестър осъществи на 26 септември първия в България оркестров флаш моб като специална промоция на цикъла „Музиката на Америка“. Свежото изпълнение на музикантите, коeто привлече интереса на много минувачи, беше професионално заснето и качено в YouTube и вече е гледано повече от 10 000 пъти (http://www.youtube.com/watch?v=8UX14H3oo2E).

За „Кантус Фирмус“

„Кантус Фирмус” АД е водеща българска музикална агенция, която се занимава с организиране на концерти и концертни пътувания. Тя съществува от 1995 година, първоначално като част от Класик ФМ радио. Агенцията е създател и организатор на голям брой концертни изяви и турнета на български и гостуващи артисти и състави, сред които са и Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Генадий Рождественски, Пинкас Цукерман и много други.

www.cantusfirmusbg.com

Сподели в: