Американската цигуларка Елизабет Питкерн записа два концерта с Оркестъра на Класик ФМ радио

Притежателката на червената цигулка Stradivarius Red Mendelssohn ще издаде компактдиск с творби от Бетовен и Брух

Музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио прекараха празника на  българската просвета и култура в работна атмосфера. Американската цигуларка Елизабет Питкерн, която от няколко дни е в България, осъществи в края на миналата седмица записите за своя нов компактдиск. Тя избра българските музиканти, които да й партнират в интерпретацията на един от най-забележителните цигулкови концерти – този на Лудвиг Ван Бетовен. Записите бяха реализирани в студиото на Българското национално радио, а на пулта бе обичаният от публиката  диригент Максим Ешкенази.

През този сезон Елизабет Питкерн гостува с голям успех в цикъла „Музиката на Америка“, организиран от агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Веднага след забележителния концерт, който тя изнесе на 30 януари в зала „България“, Елизабет направи и студийни записи на творбата, изпълнена с много вдъхновение пред столичната публика – Концерт за цигулка и оркестър в сол-минор от Макс Брух. Предстои издаването на двата записа, които Елизабет направи с българските музиканти.

Цигуларката е възхитена от работата си с Оркестъра на Класик ФМ радио: „Те са изключително добросъвестни, чистосърдечни и с топло отношение, и изразяват музиката буквално от сърце”, казва за оркестъра Елизабет Питкерн. „С Максим Ешкенази сме приятели от 15 години, когато учихме заедно в Америка. Неговата енергичност и талант веднага правят впечатление.“ споделя още цигуларката.
По време на престоя си в София Елизабет Питкерн посети концерта на ансамбъл „Софийски солисти“ от Европейския музикален фестивал със солист Георги Черкин. Тя поздрави изпълнителите и изрази възхищение от  аранжиментите, направени от Георги на цикъла „Годишните времена“ от Чайковски,  които прозвучаха премиерно на концерта.

Веднага след завръщането си в САЩ Елизабет ще продължи работата си в лятната музикална школа Luzerne Music Center Festival в щата Ню Йорк, на която тя е президент, директор и художествен ръководител.

Елизабет Питкерн започва да свири на 3-годишна възраст и дебютира на сцената на 14 години. Тя учи при видния професор по цигулка Робърт Липсет в Университета на Южна Калифорния. По-късно тя преподава там в продължение на десет години. Участник в Marlboro Music Festival, Елизабет Питкерн изпълнява камерна музика с членове на струнните квартети „Джулиард“ и „Гуарнери“. Цигуларката дебютира в Ню Йорк през 2000 година с New York String Orchestra в Alice Tully Hall (Линкълн център) и е свирила като солист с Оркестъра на Филаделфия. Елизабет е известна като притежателката на цигулката Stradivarius Red Mendelssohn от 1720 г., инструментът, който има забележителна история и уникални звукови качества. Тази цигулка вдъхновява режисьора Франсоа Жирар за създаването на филма „Червената цигулка“, отличен с „Оскар“, а също и композитора Джон Корилиано за написването на изключителната музика към същия филм.  Елизабет получава цигулката като подарък от своя дядо, който купува инструмента на търг през 1989 година.

За „Кантус Фирмус“
„Кантус Фирмус” АД е водеща българска музикална агенция, която се занимава с организиране на концерти и концертни пътувания. Тя съществува от 1995 година, първоначално като част от Класик ФМ радио. Агенцията е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти и състави, сред които са Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Мидори, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Генадий Рождественски, Пинкас Цукерман и много други.
www.cantusfirmusbg.com

Сподели в: