Американец изнася лекция за потреблението, скуката и разпада в България от късния социализъм

На 20 юни, от 19.00 ч. в Центърът за култура и дебат "Червената къща" ще се състои лекция на Кристофър Скарбъро (Кингс Колидж, САЩ) на тема:

Завръщането на Сизиф: потребление, скука и разпад в България от късния социализъм.

Кристофър Скарбъро изследва връзката между скука и потребление в България от късния социализъм през обектива на визуалното изкуство от епохата. Той стъпва основно върху материал от хранилищата на Градската галерия на Хасково, където прекарва година и половина, описвайки всички творби, постъпили от 60-те до 1989 г.

Работата му поставя под въпрос обяснението, че социализмът се разпада, защото не може да осигури потребление на качествени стоки като тези в страните отвъд Желязната завеса. Въпреки по-ниските стандарти на живот спрямо конкурентите им в Студената война, източноевропейските системи по всички исторически критерии имат забележително добро производство.

Българското изкуството от епохата разкрива празнотата, yсилието и скуката в живот, подчинен на чисто потребителски стремежи. Разпадът на социалистическата система в края на 1989 е провал на обуржоазяването, разкриващ дълбокото разочарование от “добрия живот” в късния социализъм на “средната класа”.

На английски с превод на български.
Вход свободен

Прочетете още:
Дебат: Споделящото органи тяло

Сподели в: