Алън Парсънс слага звезден отпечатък в Залата на славата

Световноизвестният музикант, продуцент и звукоинженер на The Beatles и Pink Floyd Алън Парсънс ще влезе в „Залата на славата“ на НДК. Събитието ще се състои на 27 септември, петък, от 15.00 часа  в зала „Мати”. 

Ръката, която е създала звука на The Dark Side Of The Moon на Pink Floyd ще остави отпечатъка си в НДК точно 40 години след  излизането на легендарния албум. Алън Парсънс е копродуцент и своеобразен “звуков визионер “на плочата, която променя историята на популярната музика и на звукозаписа изобщо. С работата за The Dark Side of the Moon е свързана и първата му номинация за наградата „Грами“.

Парсънс е сред създателите на съвременните подходи в звукозаписа и на философията на концептуалния албум. В края на 60-те и началото на 70-те е в екипа на The Abbey Road Studios в Лондон, където експериментира с различни техники, използването на куадрофоничен звук и на синтезаторни ефекти. Работил е по плочата Abbey Road на The Beatles и по записи, влезли в последния албум на легендарната четворка Let It Be. Парсънс създава звука и на сюитата Atom Heart Mother на Pink Floyd, а по-късно работи с Пол Маккартни по албумите Wild Life и Red Rose Speedway.

През 1975 г. заедно с Ерик Уулфсън създава студийната група The Alan Parsons Project, която се нарежда сред най-влиятелните имена в арт рока. През април 2012 г. Парсънс е удостоен с наградата Deutsche Award Entertainment за цялостен принос. В последните прави турнета с The Alan Parsons Live Project, чиито първи концерт в България ще е в Зала 1 на НДК на 28 септември.

“Залата на славата на НДК” е инициатива за своеобразно опредметяване на гостуванията в Двореца на световни имена от всички жанрове на класическото и съвременното изкуство с оставянето на символична следа – отпечатък от ръка. Отпечатъците са част от информационни табла с фотоси и меморабилия от спектаклите, които ще бъдат поетапно разполагани в централно фоайе на Двореца. Досега за “Залата на славата на НДК” са оставили своите отпечатъци актьора и режисьор Антонио Бандерас, виолиста Юрий Башмет, композитора Гиа Канчели и диригента Емил Табаков.

Прочетете още:
Алън Парсънс излиза на сцената със зрелищно симфонично рок шоу
Пускат допълнителни билети за Алън Парсънс

Сподели в: