Алън и Барбара Пийз "Езикът на тялото в любовта" – откъс

Алън и Барбара Пийз "Езикът на тялото в любовта" – откъс

Жените се нуждаят от любов

„Преди да се оженим, навън той ми държеше ръката и ме галеше по гърба. Сега никога не ми държи ръката и ме докосва, само когато иска секс.“ Звучи ли ви познато? По време на ухажването мъжът докосва приятелката си повече от който и да било друг период в тяхната връзка. Причината е, че той умира „да сложи ръка върху нея“, но още не е получил зелена светлина за сексуални докосвания и затова, като заместител, я докосва навсякъде другаде. Когато получи знак, че му се разрешават сексуални докосвания, мозъкът му не вижда повече смисъл да се връща към „старите неща“ и затова той просто се съсредоточава върху новата си възможност.
Още от раждането си момичетата са изключително много по-чувствителни на допир, а като жени кожата им е най-малко десет пъти по-чувствителна на допир и натиск в сравнение с кожата на мъжа. Женската кожа е по-тънка от мъжката и има допълнителен слой мастна тъкан, за да осигурява повече топлина на тялото през зимата и по-голяма обща издръжливост. Поради тази причина за жените е от такова голямо значение да могат да прегръщат тези, които обичат.

Полезен съвет: За да спечелите точки в очите на вашата партньорка, докосвайте я многократно на подходящи места, но избягвайте да я опипвате. Прегръщайте я често и й дръжте ръката, за да я карате да се чувства обичана.

Всъщност един експеримент с пациенти на психиатрична клиника показа, че когато мъжете са под напрежение, те избягват докосване и се оттеглят в своя собствен свят. От друга страна, над половината от жените, участвали в същия експеримент, търсеха близост с мъжете и то не за секс, а заради интимността на докосването.

Дръжте се за жената

Днес вероятността един брак да се разпадне е 50 процента и около 85 процента – жената да е инициатор за това. Установено е, че само във Великобритания всеки ден се самоубиват по трима мъже, изправени пред непосилни детски издръжки, тъй като системата действа на принципа колкото повече получаваш, толкова повече плащаш. Тези мъже чувстват, че им е невъзможно да си стъпят отново на краката и да продължат живота си. И така, какво искат жените? Историческата роля на мъжа като глава на семейството, който осигурява ресурсите, и като ловец означава, че жената иска мъж, който да показва потенциала си на ловец и да споделя ресурсите си с нея.

Бракът и любовта са единствено въпрос на химия. Поради това често се случва единият да третира другия като токсичен отпадък.

Полезен съвет: Малките жестове на любов и внимание означават за жената много повече, отколкото всякакви големи и скъпи подаръци. Всяко действие, което демонстрира любов, се възприема от нея като знак на обвързване; затова мъжете трябва да показват постоянно влюбено поведение, ако искат да задържат една жена. Това означава да са грижовни и любящи. Каквото и да мислят привържениците на т.нар. целесъобразност, традиционните жестове, като например да отворите врата на жена, да й носите торбите или просто да я слушате, докато говори, са изненадващо добри средства, с които ще постигнете дълготрайни резултати.

Усмихвайте се, усмихвайте се, усмихвайте се

Дали се усмихвате, или – не, е навик. Изследвания по въпроса доказват, че можете да подобрите драматично връзката си, когато редовно правите усилие да се усмихвате и да се смеете, така че в крайна сметка това да ви стане навик, който се превръща в част от вашата същност. По-голяма е вероятността една връзка да се разпадне, когато единият партньор не само че не отразява огледално изражението на щастие у другия, а показва презрение. Колкото повече се усмихвате на партньора си, толкова по-близка става връзката ви.

Фактите показват: Само 15 процента от нашия смях е предизвикан от смешки. Смехът означава преди всичко свързаност. Двойките, които се смеят заедно, остават заедно.

Полезен съвет: За да има смях и щастие във връзката ви, истински дивиденти ще ви донесат някои простички неща, например заедно да гледате смешен филм или забавна програма, да отидете вечер на комедия или да направите съзнателно усилие да се смеете един друг на шегите си. Колкото повече се смеете, толкова повече ендорфини ще произведе мозъкът ви, и толкова по-щастливи ще се чувствате. А резултатът от това ще бъде, че и вашият партньор ще се смее повече.

Мъжете трябва да покажат, че слушат…

Жените често се оплакват, че мъжете не ги слушат. Езикът на тялото разкрива емоционалното състояние на жената и на него се дължат над 80 процента от въздействието на повечето женски разговори. От мъжка гледна точка жените като че ли прекалено много размахват ръце и използват доста широка гама от лицеви изражения и жестове, когато разговарят помежду си или говорят по телефона. С тона на гласа си жената предава това, което иска да каже. Известно е, че жените комуникират с регистър от пет тона, докато повечето мъже могат да разпознаят само три. Изречените на глас думи съставляват по-малко от 10 процента от съдържанието на посланието им. Следователно думите нямат решаващо значение за разговора между жени, тъй като повечето от посланията, които си разменят, не са словесни. Характерно за жената е, че може в рамките на десет секунди да използва средно шест основни лицеви изражения за слушане, за да отрази емоциите на говорещия и да му отговори. Нейното лице отразява огледално изразяваните от нейния събеседник емоции. На човек, който ги наблюдава отстрани, може да му се стори, че в този момент сякаш преживяват събитията, за които си говорят. Ето една типична десетсекундна последователност от лицеви изражения на жена, която показва, че слуша:

Тъга Изненада Гняв Радост Страх Желание

А ето и последователността от лицеви изражения, използвани от мъж при слушане за същата продължителност от време:

Тъга Изненада Гняв Радост Страх Желание

Езикът на тялото е външно отражение на емоционалното състояние на човек.

Жената разчита смисъла на онова, което й се казва, чрез интонацията и езика на тялото на говорещия. Тъкмо това трябва да направи и мъжът, за да се почувства партньорката му чута и разбрана. Повечето мъже не могат да си представят как да реагират с лицеви изражения, докато слушат, но който се научи да го прави както трябва, само ще спечели.

Полезен съвет: Вместо да ви даваме съвет, опитайте се много деликатно да отразявате лицевите изражения на вашата партньорка, когато ви разказва как е прекарала деня или споделя нещо, което я засяга. И никога не трябва да доуточнявате думите й или да я прекъсвате, за да поправите погрешно използвана дума. За жените са важни емоциите и чувствата, а езикът на тялото и тонът на гласа са главните канали, по които ги предават.

„Веднъж не говорих шест месеца на жена си“, каза съпругът. „Не исках да я прекъсвам.“

… наистина да покажат, че слушат

Изграждането на отношения и връзки чрез говорене е приоритетно заложено в мозъка на жените. Вижте само колко е голяма разликата между ежедневното „бъбрене“ на жена и на мъж. Той произнася едва между 2000 и 3000 думи и 1000-2000 звука и излъчва най-много 2000-3000 сигнала от езика на тялото. Към ежедневния си репертоар мъжът прибавя и около 7000 „думи“ за комуникация – малко повече от една трета от онова, на което са способни повечето жени.
Затова, когато една жена е стресирана, тя говори, говори, говори. Тя получава успокоение и облекчение от процеса на говорене. Най-ценният урок, който мъжът може да научи, е да слуша, като използва звуци и жестове, които потвърждават това. За мъжа това е необичайна идея, защото той говори само когато има какво да каже, или има решение, което да предложи.

Току-що е изобретен mp3 плейър, който може да бъде имплантиран в гърдите на жената. Причината е недоволството на жените, че вместо да ги слушат, когато говорят, мъжете прекалено дълго се заглеждат в гърдите им.

***

"Езикът на тялото в любовта" на Алън и Барбара Пийз

Сподели в: