Алмодовар е най-популярен сред испанските кино-творци

Кинорежисьорът Педро Алмодовар е най-известната личност в света на испанското кино според неговите сънародници, гласят резултатите от социологическо изследване, публикувано от испанските медии.

Роденият в Ла Манча испанец безспорно си е извоювал място сред най-великите режисьори в историята на киното. Той е едно от най-ярките имена в новата вълна творци, нахлули в испанския кинематографичен живот, след смъртта на диктатора Франко през 1975 г.

Характерна за почерка на Алмодовар е адската смес от изискана стилност, постмодернистска цитатност, изтънчена ироничност и крещящ кич. Той смело омесва в едно трагедията и фарса, но филмите му си остават дълбоко оригинални и индивидуални както по стил, така и по дълбочина на внушенията. Сред добре познатите на зрителите заглавия от филмографията му са: “Завръщане”, “Лошо възпитание”, “Говори с нея”, “Всичко за майка ми”, “Жива плът”, “Кика”, “Високи токчета”, “Ела, завържи ме!”, “Жени на ръба на нервна криза”, “Матадор”, “Пепи, Луси, Бом и други момичета от кюпа” и др.

Едни от любимите му актьори фигурират на доста по-задни места в същата класация. Противно на всички очаквания Антонио Бандерас е едва на десето място, а смятаната за икона на испанското кино Пенелопе Крус изобщо не фигурира в първата 20-ина.

Единствената жена сред първите 20 кино-лица е Исабел Коишет.

За огромната популярност на Педро Алмодовар говори разликата между него и втория в класацията, също виден режисьор, Алехандро Аменабар.

За първия са гласували 69% от анкетираните, а за втория – 34, 3%.

Сподели в: