Алла Георгиева: За любовта, голямата и малката

За любовта, голямата и малката представя от 22 ноември до 20 декември 2008 ARCProjects (бул. Витоша 90, етаж 4, София 1463). Изложбата e отворенa за посетители от сряда до събота 15:00–20:00 или по уговорка. Вход свободен.

Галерия „АРК Проджектс” (ARC Projects) представя първата самостоятелна изложба на Алла Георгиева. Художничката от украински произход, която живее в София от дьлги години, е една от 16 автори на галерията известна с участието си в едни от най-емблематичните кураторски проекти, посветени на ситуацията в (юго)източна Европа и състоянието на джендър-дебата в региона.

Провокативните й фотографски и видео творби, с които се свьрзва главно името на Георгиева, сега отстъпват на заден план и за първи път от повече от десетилетие насам, авторката излага живопис и рисунки в рамките на изложбата “За любовта, голямата и малката” – пьрвата й самостоятелна изява в Бьлгария от 2003 г.  
Изложбата е замислена като цялостна инсталация от живопис и рисунки, включваща и звук в пространството на галерията. Авторката изследва границите на понятието любов през призмата на личния живот на вожда на световния пролетариат Ленин, както и диктаторите Сталин и Хитлер.

Завръщането и обръщането към „класическата” изразност на живописта е разработено с препратка към естетиката на 30-те и 50-те години. Вместо в очаквания за периода соц-реалистичен дух обаче художничката пресъздава своите герои в будоарна атмосфера, изключително лирично, в задушевни сцени в синьо-розови оттенъци, плъзвайки се предизвикателно по ръба на кича и поп-културата от позицията на пост-социалистическата действителност и своето (пост-) феминистично амплоа.

„Разходка с лодка”, „Докосване”, „Познай кой е”, „Френско кафе” са само част от заглавията на живописните композиции, разкриващи интимни моменти от живота на революционера и диктаторите с техните нежни половинки. Вдъхновяващи за настоящата изложба на Георгиева са пощенски картички, разпространявани в повечето европейски страни в началото на века, които художничката претворява свободно. Колекционираните от авторката картички, в които се разкриват конкретни, дребни, лични грижи, се оказват датирани с фатални за човечеството години, през които всеки от изобразените „влюбени” господа засвидетелства на практика своята „любов” към родината (Хитлер), народа (Сталин), революцията (Ленин) с присъщите си „велики” дела като заточения, разстрели и масови изтребления. Останали в историята на ХХ в. като безпрецедентни по жестокостта си „зли гении”, в картините на Георгиева техните фигури се разкриват като романтични любовници, любящи бащи и благоверни съпрузи.

Както художественият език, така и концептуалният подход на утвърдената вече авторка впечатлява със своята привидна историческа необремененост и политическа незаинтересованост. Чрез тях Георгиева постига сякаш още по-категорично разголване на шизофренното и патологичното в душевността на тези, без съмнение, харизматични личности.
В „За любовта, голямата и малката” живописното и рисунъчно начало се явяват израз на стремежа към красота, а фотографията – действителният вдъхновител на тази инсталация – на „гаранция” за автентичност и същевременно любимо средство за „надживописване” на историята и прехвьрляне на мост кьм съвремието, изпьлнено с ярки примери на заличени граници между публичното и частното в политиката, живота и любовта.  

Сподели в: