"Алиса в страната на чудесата" – премиера в Младежкия театър

Алиса в страната на чудесата“ е най-новото заглавие в театралния афиш на Младежкия театър "Николай Бинев". Снимката е на Петър Недялков. Спектакълът ще се играе с две премиерни дати:

на 12 март, събота,  от 11 и 19 часа
на 13 март, неделя – от 11 и 19 часа

На 13 март от 10.00 ч. във фоайето на театъра ще бъде открита изложбата с детски рисунки от конкурса „Аз и Алиса“. Ще бъдат наградени и победителите от конкурса. Голямата награда ще връчи почетният гост на събитието – илюстраторът Ясен Гюзелев.

Повече за спектакъла "Алиса в страната на чудесата", по Луис Карол
Сценична версия и  режисура – Анастасия Събева
Сценография и костюми – Свила Величкова
Композитор – Асен Аврамов
Хореография – Вера Молова

Участват:Диана Ростиславова, Ния Кръстева, Рая Пеева, Бернарда Береану,Силвия Лулчева,Петко Венелинов  Кристина Янева, Гергана Христова, Веселина Конакчийска, Александър Хаджиангелов, Севар Иванов, Красимир Недев, Светослав Добрев, Николай Луканов, Петър Дочев, Никола Стоянов, Юлиян Петров, Ралица Петрова и Деян Петров

През 1865 г. университетският преподавател по математика Луис Карол написва книга за деца. В нея той разказва за чудатото и изпълнено с необикновени срещи приключение на малката Алиса, след като тя пада в една заешка дупка. Прототип на малкото момиченце, станало любима героиня на деца и родители по цял свят, е дъщерята на декана на Оксфордския университет. Измисляйки истории, с които да забалвява Алис и нейните сестри, Луис Карол създава една от най-емблематичните детски книги – „Алиса в страната на чудесата“. А образите от неговите книги за Алиса вече 150 години не спират да вдъхновяват сценични и екранни версии на романа.

В постановката по книгата на сцената на Младежкия театър застават познатите ни Алиса, Шапкарят, Заекът, Кралицата, Котаракът и останалите обитатели на страната на чудесата. В причудливата реалност на тази страна ни пренася сценографът Свила Величкова. Нейният неповторим художествен почерк създава цветните и колоритни образи, посетили въображението на Алиса.Спектакълът на Анастасия Събева отделя специално внимание на темата за объркването и изгубването на самоличността на малката Алиса, като това намира израз в умножаването на нейния персонаж. Водещ мотив е и любовта, която ръководи момичето в чудния свят, а и наяве. Проследяването на приключенията на Алиса се случва с много песни и танци. Спектакълът е насочен към деца над 10-годишна възраст и техните родители.

Приятно гледане!

Сподели в: