„Алея на книгата“ 2017

Над 50 български издателства, разположени в 18 шатри, превърнаха пешеходната зона на столичния булевард „Витоша“ в истинска пътека на културата и литературата, която събира малки и големи читатели с безчет пъстри страници. Поводът е поредното издание на „Алея на книгата“ – София. Събитието ще продължи до неделя. Щандовете с хитови заглавия са отворени от 10 до 20 часа и всички книги се предлагат с отстъпка от цената.

Официалното откриване  се проведе  в късния следобед вчера, като основен гост на събитието бе кметът на Столична община  г-жа Йорданка Фандъкова.

„Надявам се тук всеки софиянец да намери книга за своето дете, която да му поднесе за 15 септември. Радвам се, че това изложение се провежда точно в навечерието на старта на новата учебна година!“, каза тя. Кметът подчерта, че Столичната община много рядко и трудно дава разрешение за провеждане на такива мащабни събития на публични места и то в центъра на София, но когато става дума за култура, са изключително радостни да подкрепят инициативите. Столична община е съорганизатор на изложението наравно с Асоциация „Българска книга“ – сдружението на българските издателства.

„Българските издателства не правят просто бизнес, а искрено подкрепят културата, повечето от тях даряват книги на читалищни и училищни библиотеки. И ние, в Общината, имаме редица проекти, свързани с четенето, в които работим съвместно с тях. Сред текущите проекти са изграждането на библиотека в с. Бистрица, организирането на „Зелени библиотеки“ в планината, създаването на трамвай-библиотека, творчески четения и срещи. В нашия библио-бус има вече 700 тома. Той обикаля райони на София, в които няма библиотеки. На 17-и септември ще бъде в Младост, а на 18-и ще спре в Люлин, – сподели г-жа Фандъкова. – В дигиталната ера не бива да забравяме, колко важно и приятно е четенето. Трябва да предадем това на нашите деца.“

Всички читатели, които идват на Алеята, за да си купят нови книги, могат да донесат своите прочетени томове и да ги дарят за инициативата на Българската национална телевизия и АБК – „Прозорец към родината“. Целта й е събиране на книги за българските общности в чужбина. Фокусът е върху детската литература и учебниците – всички използвани учебници, книги и помагала са добре дошли, но можете да занесете и всякакви книги от всякакви жанрове и за възрастни. Те ще бъдат разпределени в библиотеки и училища на наши сънародници зад граница. Пунктът за събиране на томовете се намира до кръстовището на бул. „Витоша“ и бул. „Патриарх Евтимий“.

Сподели в: