"Алена кралица" от Виктория Айвярд

На книжния пазар излезе романът "Алена кралица" от Виктория Айвярд на издателство "Сиела". Преводач е Деница Райкова, художествено оформление: Стоян Атанасов, страници: 504, корична цена: 13,90 лв.

Книгата е № 1 бестселър на "Ню Йорк Таймс" и е с права за екранизация, купени от "Юнивърсал". В момента текат преговори с Елизабет Банкс (Ефи Тринкет, "Игрите на глада") за режисьор; за сценарист е уговорена Дженифър Хъчинсън (сериала Breaking Bad); продуценти ще бъдат продуцентите на "Дивергенти" и "Ефектът на пеперудата" – агенцията работи усърдно за филмовата адаптация, като движи "Алена кралица" и "Изборът" по едно и също време, и споменават, че скоро ще имат новини.

Романът може да се похвали с почти 46 000 рецензии в GoodReads, средна оценка 4.1.

* * *
Светът на Мер Бароу е разделен според цвета на кръвта ти: червена или сребърна. Мер и семейството ѝ са червени – те са от простолюдието, смирени, поробени, съществуват, за да служат на сребърнокръвния елит, чиито свръхестествени сили ги правят почти равни на боговете.

Мер търси прехрана на улиците, краде каквото може, за да помогне на семейството си да оцелее, загубила е надежда за бягство от гетото, което е неин дом. Но когато по странен обрат на съдбата е наета като прислуга в двореца на кралското семейство, се случва нещо немислимо. Чудо. Катастрофа! Мер открива пред очите на благородниците и двамата принцове, че притежава тайнствена сила… Но как е възможно, когато кръвта ѝ не е сребърна?

Мер е отвлечена и затворена в дебрите на двореца, а червената ѝ кръв е прикрита под рокли от муселин и бижута. Но зад бляскавите кулиси на разкоша дремят вражди и коварство, а в кралския двор клокочи вътрешна война – защото да властваш е опасна игра. На фона на интригите на благородниците действията на момичето ще отприщят жесток и смъртоносен танц, който ще изправи принц срещу принц – и Мер срещу собственото ѝ сърце.

Мнения:

"Алена кралица" е смайващо приключение, в което романтика и революция се сблъскват, крале и благородници се борят за власт, а простолюдието – за свободата си. Прочетете второто заглавие от новата поредица "Сиела тийн".

Наелектризиращо начало на фантастична нова серия.
"Гардиън"

Сподели в: