Алекс Кирчев за „Мода между редовете“, защото „любовта няма порода“

Александър Кирчев е млад дизайнер, който вече има зад гърба си една колекция и самостоятелно модно ревю. Завършил е Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. Предстои му да се „сблъска“ с Югозападния университет и с нови професионални предизвикателства. Едно от тях е организацията на нестандартно благотворително модно ревю с названието „Мода между редовете“ , с мотото „Любовта няма порода“, за което е обединил усилията си с литературния клуб „Отвъд кориците“.

От кога се занимаваш с моден дизайн и какво те накара да се насочиш точно към това?

Започнах професионалното си развитие в сферата на модата преди 1 година. Причината да се насоча точно към тази сфера е моята привързаност към това изкуство. Още от ранна детска възраст това е нещото, което силно ме вълнува. Цялостното ми творчество е вдъхновено от баба ми и майка ми. Характерното за моделите ми е, че са инспирирани от 60-те години на 20 век, пречупени през призмата на днешните модни тенденции.

Какво е най-важно за теб в моделите, които създаваш?

Не мога да определя едно нещо като водещо в моделите ми. За мен моделите ми носят три изключително важни черти – креативност, стил, и качество.

Кога творецът се превръща в дизайнер? Дизайнерите – творци ли са?

За мен творците се раждат, а всеки дизайнер трябва да бъде творец, защото модата е едно от най-великите изкуства, все пак, тя е неизменна част от ежедневието на човека. В днешния свят е много важно как изглеждаш, каквото и да се говори. „По дрехите посрещат, а по ума изпращат“. Да станеш дизайнер не е лесно, въпреки блясъка и чувството за лекота, което остава у хората, нашата работа не е толкова лесна и забавна. Един дизайнер трябва да има редица познания за човешката анатомия, за платовете и тяхната употреба, както и трябва да е наясно с различните техники за създаване на бранд и успешен мениджмънт. Както и да не забравя, че преди всичко е творец и има нужда и от вдъхновение, а това понякога е трудно, когато си даде сметка колко много умения от различни сфери на живота трябва да балансира, за да бъде успешен в работата си.

Какви са предизвикателствата при организиране на самостоятелно модно ревю?

Когато човек реши да организира сам събитие, особено ако му е първо, както на мен, среща много трудности, от гледна точка на това, че той има някаква изградена представа как иска да изглежда и да се проведе самото събитие. Но реално тя няма как да се осъществи напълно, затова човек трябва да запази спокойствие и винаги да има втори вариант. Другото важно условие е комуникацията с екипа, защото това са хората, благодарение на които един творец вижда мечтата си осъществена.

С какво се занимаваш сега? Разкажи на читателите на Кафене.бг за най-новия ти проект?

Наскоро стартирах нов благотворителен проект с името „Мода между редовете“, който се различава доста от предишния ми. Започнах работа с Габриела Ахчийска, която е председател на литературен клуб “Отвъд кориците”, писателка и поетеса. Проектът обвързва по нов начин модата и литературата. Изкуства, които за повечето хора изглеждат са напълно противоположни. Нашият подход към тях е различен и смятам че ще бъде много интересен за зрителите. Каузата, която сме избрали, е силно свързана с нас – става дума за бездомните животни. Понеже и двамата сме силно убедени, че тези същества заслужават хубав дом и достатъчно внимание, инициативата ни преминава под мотото – „Любовта няма порода“. Освен за събиране на пари за каузата ни, проектът цели да популяризира българската литература и да покаже, че има ли желание – има и начин!

Сподели в: