Александър Байчев: Музиката винаги е била част от живота ми

Днес ви срещаме с изпълнителя Александър Байчев, известен с участието си в "Гласът на България". През 2012 година той става любимец с парчето си "Искаш ли от това", а през 2015 – с песента "Вместо мен".

Александър завършва Националната музикална академия "Панчо Владигеров" в класа на Алис Боварян, специалност "Поп и джаз пеене". Съвсем наскоро Александър зарадва публиката с нов сингъл. Песента "Ти да си до мен" е модерно поп парче, което разкрива Алекс в изцяло нова музикална посока. Талантливият музикант сам пише музиката си, а вече е и преподавател по пеене в НМУ "Любомир Пипков". Зад гърба си Байчев има над 40 награди от национални и международни конкурси. Той е и един от вокалите в бой бандата "Групата", която се появи на музикалната сцена през 2007 година и остави 4 успешни трака и албум след себе си.

Александър, разкажете повече за себе си – кога музиката стана част от живота Ви?

Музиката винаги е била част от живота ми. Израснал съм в семейство на музиканти, откакто се помня пея, а от 6-годишен свиря и на пиано. Имам по-голям брат, който като родителите ми е завършил музикалната академия в Пловдив. Аз от своя страна исках да уча и живея в София, като това беше и сред причините да кандидатствам на най-престижното място в България, когато става дума за музика – НМУ "Панчо Владигеров". След завършено средно образование с пиано, кандидатствах с поп и джаз пеене в Академията, след това завърших и магистратура "музикална педагогика" в теоретичния факултет. От септември 2016 г. преподавам в НМУ "Любомир Пипков".

Награждаван сте многократно на много конкурси. Коя е най-ценната и трудно извоювана досега награда за Вас?

През годините съм участвал на много и различни конкурси и фестивали. Всяко едно участие и всяка една награда е допринесла по свой начин, за да бъда това, което съм днес. Все още помня първата си награда – бях на 11 години, конкурсът се казваше "Сезони" и се провеждаше в Бургас. Помня, че това беше първото ми явяване на конкурс и след като изпълних песента си, отказах да се преоблека преди обявяването на наградите, защото въртешно бях уверен, че ще имам награда. Съобщиха, че печеля втора награда и избухнах в радост и сълзи. Това е един от моментите, които ще нося до края на живота си в сърцето си. След тази награда съм спечелил над 40 награди като изпълнител, а по-късно и като автор на песни.

Разкажете повече за новото си парче. От какво е инспирирано то?

Идеята за "Ти да си до мен" дойде след като авторът на аранжимента (Християн Иванов) ми изпрати въпросния инструментал лятото на 2016-а. Толкова силно ме докосна и грабна, че буквално не спирах да го слушам и да пея върху него. Така няколко месеца по-късно имах ясната представа каква точно искам да е мелодията, която да го подсили още повече, за да стане още по-неустоим. След това дойде ред и на текста, свързах се с Лазар Кисьов и му разказах какво искам, как искам да е романтичен, позитивен, излъчващ надежда на хората, които ще го слушат. Той се справи страхотно, написвайки този текст. Всички, които са чували песента, констатират, че не спират да си го повтарят и да си припяват мелодията. Така се роди "Ти да си до мен".

Как заснехте видеото? С кого работихте върху него?

Около 2 месеца, след като песента беше завъртяна в родния ефир, дойде време и за видеото, което исках да е също толкова романтично и позитивно като самата песен. Тук дойде и ролята на брат ми – Цанимир Байчев, който даде идеята да снимаме в Лондон, тъй като имахме запланувано пътуване до там седмица-две след като първоначално мислех да снимаме. Послушах го и така се появи видеото към песента. Брат ми е живял в Лондон и знаеше много добре какво и къде иска да снимаме, което допринесе за това да се справим изключително бързо и да имаме време дори да разгледаме Лондон. Друго щастливо съвпадение, което ни подсказа, че трябва да снимаме там, е и фактът, че момичето, което исках да участва в клипа – Ралица Петрова, е в Лондон по същото време на почивка. Така след поредица от щастливи съвпадения се роди видеото на "Ти да си до мен".

Какво Ви предстои оттук нататък. Какви са новите Ви проекти?

След като песента и видеото са вече факт и са в родния ефир, идва време да започна следващата си песен. Вече имам 1-2 идеи и се надявам парчето и клипът към него да са също толкова емоционални, красиви и докосващи хората.

Отправете своето пожелание за 2017-а година към читателите на Kafene.bg.

Пожелавам на всички читатели 2017-а година да е изпълнена с много положителни емоции, да следват смело мечтите си и да не се страхуват да опитват всичко, което може да ги накара да се усмихват!

Сподели в: