Александровският Ансамбъл на Червената армия с грандиозен спектакъл в НДК

Вчера, 24 октомври 2010, Александровският ансамбъл на Червената Армия направи уникален и зрелищен спектакъл пред препълнената до краен предел зала 1 на НДК.

Над 120 певци, хористи, музиканти и танцьори забавляваха над 2 часа екзалтираната публика, която от своя страна след всяко изпълнение на ансамбъла аплодираше на крака.

Сред песните, които Александровци изпълниха имаше както величествени военни химни (“Свещенная война”, „Ден победы”), така и традиционни песни като „Калинка”, “Смуглянка” „Очи Черные” и други легендарни руски мелодии.
Танцьорите показаха завидни умения и спиращи дъха акробатики. Развълнуваната публика в зала 1 на НДК се наслади и на станалия традиция за балета на ансамбъла червеноармейски танц, както и на възхваляващи славната и героична руска армия хореографии като «Матросская барыня», «Казачья кавалерийская пляска», «Праздничный марш», «Приглашение к танцу» и други. Единствено за концерта си в София ансамбълът избра различна програма, специално подбрана за родната публика. По време на втората част на концерта, хорът и солистите изпълниха култовата българска песен „Моя страна, Моя България” и поздравиха специално гостите в залата с „Прощание славянки”.

За настоящото европейско турне на Александровци е издаден компакт диск в лимитиран тираж, съдържащ най-доброто от репертоара на трупата. Компилацията се продаваше по време на концерта им в София от членове на ансамбъла.
Александровският ансамбъл на Червената армия дойде у нас по покана на Болкън Ентъртейнмънт и Програмата Медия Груп с подкрепата на Зелëная Марка. Най-големият военно-художествен колектив в Русия е носител на два ордена Червена звезда. Първото изпълнение на ансамбъла е през далечната 1928 година. 50 години по-късно ансамбълът се сдобива и със званието „академичен”.  Към днешна дата пълното наименование на ансамбъла е „Академичен ансамбъл за песни и танци на Руската армия на името на  А.В.Александрова”.

Основател и първи музикален ръководител е професорът от Московската консерватория „П.И. Чайковски”, народен артист на СССР, композиторът и генерал-майор А.В. Александров. Той ръководи ансамбъла 18 години. През 1946 г. след смъртта на А.В. Александров, Краснознаменният ансамбъл започва да носи неговото име, а начело застава синът му Борис Александров. Той ръководи ансамбъла повече от 40 години и с него е свързана огромна част  от развитието и историята на световноизвестната трупа, която печели световно признание и  международни награди.

През 1928 ансамбълът започва със скромен състав от 12 души – 8 певци, 2 танцьора, един баянист и един рецитатор. В момента начело на колектива е полковник Л.И. Малев (от 2002), а художествен ръководител и главен диригент е народният артист на Руската федерация В.А. Коробко (от 2003). Прочутият хор на Руската армия се ръководи от народния артист Ю.В. Ухов с хор-майстори: заслужилите артисти на Русия И.И. Тупиков и С.А. Соколов и е признат за един от най-добрите мъжки хорови състави в света. Той обединява академичността на хоровото акапелно пеене с ярката емоционалност на народното певческо творчество.

Танцовата трупа на ансамбъла, често наричана „александровци”, се ръководи от заслужилата артистка на Русия Л.В.Куликова. Голяма част от световния успех на ансамбъла се дължи и на уникалния по своя състав оркестър. В оркестъра се съчетават руски народни инструменти – струнна група от домри, балалайки и баяни с дървени и медни духови инструменти.

По установена традиция, „Александровският ансамбъл на Червената Армия” има в програмата си концерти от различни „горещи точки” по света на самата фронтова линия като Афганистан, Югославия, Приднестровието, Таджикистан, Република Чечня.

В репертоара на ансамбъла влизат над две хиляди произведения – военни хорови песни, народни песни, духова музика, солови и хорови изпълнения на оперното изкуство. Трупата се радва на световно признание и има редица международни престижни награди, като първото „Гран При” отличие получава още през 1937 година в Париж. За 80 години „Александровският ансамбъл на Червената Армия” концертира на сцените в над 460 градове в повече от 40 страни.

Сподели в: