Александрина Пендачанска и Людмил Ангелов откриват "Аполония" на 31 август

На сцената на амфитеатъра в центъра на Созопол ще бъдат заедно певицата Александрина Пендачанска и пианистът Людмил Ангелов.

Александрина, една от най-изявените оперни певици в света в момента, е избрала програма, с която да изненада рядко виждащите я на живо нейни български почитатели. Тя ще пее песни от Волфганг Амадеус Моцарт, Рихард Вагнер, Рейналдо Хан, Клод Дебюси и Франсис Пуленк. Людмил ще й акомпанира, а сам ще изпълни пиеси от Фредерик Шопен

Това лято двамата музиканти предизвикаха фурор в София, когато в чест на диригента Михаил Ангелов изпълниха заедно концертна ария от Моцарт на големия концерт в чест на неговата 80-годишнина.

Сега очакването е още по-голямо, защото синът на Михаил Ангелов – големият пианист Людмил, българската публика вижда и чува сравнително често, докато доведена дъщеря на маестрото – Александрина много рядко успява да вмести родната сцена в натоварения си световен график.

Александрина дойде за първи път на "Аполония" през 1989 г., току що завършила Софийското музикално учлище, но вече с блестящ дебют на оперната сцена като Виолета в "Травиата". Тогава тя и майка й – незабравимата Валери Попова (1945-2000) – пяха заедно в един изключителен концерт в църквата "Св. Св. Кирил и Методий".

Второто й участие на "Аполония" беше през 1999 г., когато пя в Амфитеатъра със съпровод на Плевенската филфармония.

Людмил Ангелов редовен и обичан участник в "Аполония" още от 80-те години на миналия век. Той е първият носител на учредената през 1999 г. от Фондация "Аполония" награда "Аполон Токсофорос", която се присъжда всяка година при откривнето на Празниците на изкуствата за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.

Статуетката е римска реплика от ІІ – ІІІ в. на оригинал от ІV в. преди Христа. Копието е изработено от Петър Кръстев и е дарено на Фондация Аполония от Международна фондация Антична Европа.

Участието на Александрина Пендачанска не се изчерпва с откриването на Празниците на изкуствата. На следващата вечер от 22:30 часа в читалище "Отец Паисий" нейният съпруг Найо Тицин ще покаже докуменателния филм "Лице в лице с Агрипина" (Facing Agrippina).

Александрина Пендачанска е централна героиня на филма, разказващ за берлинската постановка на написаната преди 300 години опера "Агрипина" от Георг Фридрих Хендел.

В 56 минути Найо Тицин, който е абсолютен автор – продуцент, оператор, монтажист и режисьор – представя документ с най-високо качество за създаването на един сложен оперен спектакъл на сцената на Берлинската държавна опера (Staatsoper Unter den Linden – Berlin).

Неговата камера следи репетиции и изтръгва откровения от ангажираните в постановката водещи фигури в световния оперен театър – диригента Рене Якобс, авторитетен познавач на музиката на Хендел, неколкократен лауреат на награда "Грами", режисьора Венсан Босар, художника на костюмите Кристиян Лакроа, звезда на модния дизайн.

И още един път Александрина Пенданчанска ще бъде в центъра на интересно събитие в Созопол. На 1 септември от 11:00 часа с нейно участие ще бъдат открити първите по рода си за "Аполония" срещи, със звезди, наречении "Цената на успеха". В продължение на час зрители ще имат възможност да зададат въпроси на знаменитото българско сопрано. Срещата ще е в заседателната зала на Общинския съвет.

Сподели в: