Александра Цветкова: Танците са моя живот

Александра Цветкова е 19-годишно момиче, което откакто се помни, е в ритъма на танца или спорта.
Алекс се занимава професионално с хип хоп танци от 4 години, оттогава и преподава на деца в денс училището "The Center". Създател на тази школа е небезизвестният танцьор и хореограф Георги Енчев – Goosh, който наскоро участва в популярно денс шоу.

Провокирана от невероятния талант на тези хора, посетих една от школите The Center, където открих Алекс и нейните "ученици" – бъдещите хип хоп танцьори на България. Ето какво ни разказа Александра за работата си с тях, както и за музиката, танца и още нещо…

Би ли разказала за танцовата школа, в която работиш?
Ние сме първото училище по хип хоп в България, станахме 7 в света, сред 4 000 участника, общо взето, може да се каже, че ние сме хип хоп силата на България. Гоош е създател на училището – The Center. Всичко е започнало от него, преди 6-7 години, във Варна. Вече имаме три школи в София, отворихме и в Стара Загора, Пловдив, Велико Търново, и вече отворихме зала за дечица, едната е тук (кв. Иван Вазов), и отделно има още две във Варна.

Откога работиш с деца?
Вече трета година се занимавам с децата. Това вече ми е специалност (смее се).

Какъв е начина на записване в детската школа?
Два пъти в седмицата са заниманията, носят си удобни дрехи, първият път е безплатен, за да видят дали ще им хареса. 30 лева на месец е таксата. Възрастовата граница е до 12 години. За по-големи има вече в главната ни школа, която е на Халите. Там няма възрастови ограничения, само да не са малки деца. Там таксата е 55 лева на месец, но тъй като има няколко хореографа, различни зали и може да се ходи повече от два пъти седмично, тогава и парите са малко повече.

Как започна да се занимаваш с танци?
Случайно видях един плакат на спирката, пишеше хип хоп, и ми хареса. Дотогава се бях занимавала с различни спортове, всякакви, но нищо не ми привличаше вниманието. И реших да пробвам. Дойдох в тази школа, тя тогава беше главната, и останах.

Учиш ли нещо?
Не. Това е моят живот, от сутрин до вечер танци.

Хип хопът е любимият ти стил?
Да, определено.

Какво мислиш за така актуалните напоследък риалити предавания, в които се танцува? (Гоош бе един от участниците в риалити шоуто „Вип денс“)
Мисля, че е хубаво да има такива предавания, защото повдига интереса на хората към танците. Но пък би ми се искало журито да е най-вече от хора, които са танцьори, занимават се с танци, и така изцяло да разбират критериите, по които се оценяват. Иначе ми харесва идеята. Бих искала да има предаване, което да е изцяло с професионални танцьори, да няма звезди, както е в „So You Think You Can Dance“ или „America`s Best Dance Crew“.

Имаше ли по-голям интерес към вашите школи, след участието на Гоош в риалити предаване?
Да, забелязва се голям интерес, тъй като предаването е доста гледано. А и нашето изкуство не е типично, а е по-скоро нещо, което никой не прави, необичайно е и няма как да не го забележиш.

Участвате ли в някакви конкурси в чужбина?
Ходим на световни състезания, бяхме на световно. Иначе участията са ни тук, в България. Има национални квалификации, общо взето, ако някой иска да ходи на състезания, има къде. Правим и клипове, на поп, рок звезди, на Мишо Шамара.

Как виждаш бъдещето – да танцуваш и преподаваш на деца?
Да, абсолютно. От четири години го правя, отказах се от учене, от всичко, това е моят живот. Искам да стана един наистина много добър танцьор и това да е живота ми.

Пожелание към читателите на Kafene.bg?
Дори и да не танцувате, спортувайте, това е според мен най-важното. Правете нещата, които ви харесват и ви правят щастливи, не правете нищо, защото трябва.  Това, което трябва е това, което ние искаме!  И, елате да танцувате при нас!

Сподели в: