Александра Николова: Хип хоп е танц, музика, графити и рапиране

Александра Николова – Алекс е много млада и въпреки това има зад гърба си вече няколко години трудов стаж в туристическия бизнес. Освен това се занимава активно с танци и именно с това ни стана интересна и решихме да я представим и пред читателите на Kafene.bg. Ето повече подробности за това как една чаровна млада дама може да си позволи да отделя ежедневно време за любимото си хоби – хип хоп танците.

Разкажете ни за групата, към която танцувате, за предстоящи или скоро минали Ваши участия.    

Групата е част от известния в тези среди център – Street Dance School The Center. Училището за хип хоп танци е създадено във Варна от Георги Енчев – Гоош. Софийската група, в която днес имам щастието да танцувам, съществува вече 2 години и няколко месеца и носи името Dem Idols. Хореографите, които се грижат за нея през последната година вдигнаха много нивото на групата като цяло, на хореографиите и изпълненията, и, без да излъжа, мога да кажа, че Dem Idols в момента са едни от най-добрите танцьори в България в този стил. Наскоро имахме удоволствието да представим хип хоп спектакъла „Енергия The Center” на софийска и варненска сцена, а през юни предстои участие на двете групи от София и Варна на световното състезание по хип хоп в Бремен.

Популярен ли е Хип-хоп-ът според Вас у нас?    

Като цяло хип хопът вече е доста популярен. Но той е цяла култура, включва не само танци, а и музика в този стил, графити и рапиране. От танцова гледна точка, където работим ние, за една-две години уличните танци достигнаха забележителни нива на популярност. Когато SDS The Center започна да гради тази танцова култура, все още нямаше други, а днес има центрове за този стил навсякъде в България. Тепърва ще видим колко още по-популярен може да стане.

Имате ли свои кумири в този танц?      

Първият ми кумир, разбира се, е нашият треньор – Гоош и именно той е човекът, от когото изобщо разбрах за този стил танци. Други мои любимци са някои доста прочути имена в световен мащаб като Марти Куделка – изключителен хореограф от световна величина, както и Ник Бас, Миша Гейбриъл и много други. В Европа също има много талантливи танцьори и хореографи със световни титли.

Мястото на Интернет във Вашия живот?

Интернет има едно значимо отредено място. Ако някога това е било екстра, то сега е необходимост за всичките ми дейности. Ако се случи да нямам интернет, телефонът на доставчика прегаря през целия ден.

А мястото на танците?
       
Наскоро ми се случи да не танцувам в продължение на две седмици. И когато отидох на една тренировка, след това бях като преродена и с усмивка до ушите цял ден. И на следващия също. Те поддържат не само жизнения ми тонус, но ме правят наистина щастлива. Няма друго нещо, което някога да ме е радвало толкова.

А любима песен, албум или изпълнител?       

Много са. Не мога да определя една песен или изпълнител. Има определен тип музика, която мога да слушам с години, без да ми омръзне – това е моят стил музика. А перфектната компилация ще включва музика на Aaliyah, Lloyd, Alicia Keys, Usher, Kelis, John Legend, Lyfe Jennings и доста още страхотни соул гласове.

 

Сподели в: