Александра Александрова: Tенденцията зa трибют концерти е особено силна в Европа през последните години

Певицата Александра Александрова ни разказа повече за предстоящото й шоу “A Tribute to ADELE” на 2 юни в Sofia Live Club

Как се роди идеята за този трибют?

Може би самото хрумване за трибют на Адел не е нещо изключително. Tенденцията зa трибют концерти е особено силна в Европа през последните години. По-скоро се гордеем с няколко факта: ние сме първите в България, които правят цялостен такъв трибют, не подражаваме на оригиналния изпълнител и звученето му, а вероятно сме и хората, които изпълняват най-много парчета на Адел – почти всичко от трите ѝ албума.

Да се върна обаче на въпроса Ви. Идеята се роди преди три години – 2015 г. Бях в Чехия по програма „Еразъм“. През месеците на престой ме беше налегнала носталгия и слушах от време на време разни парчета на Адел като „Hometown glory“, “Chasing pavements”, които отдавна не си бях пускала… Случайност?! През октомври 2015 г. Адел пусна “Hello” и това беше невероятно събитие за мен, и не само. В деня, в който пуснаха албума ѝ „25“ в продажба, веднага си го купих. Когато се върнах от Чехия, споделих на Алекс Нушев (това е нашият басист и, както шеговито го наричаме, „музикалният директор“), че имам идея да направим „Трибют на Адел“. Той беше „за“, разбира се. След това се срещнахме с Асен Милушев (барабанистът ни), който ме запозна с Боян Бояджиев – страхотният ни китарист. Бо беше попитал Асен: „А коя ще бъде нашата Адел?“ В последствие се присъединиха Васил Гешев (клавишни), Михаела Колева (клавишни и беквокал), а от тази година в проекта ни участва и Джеси Киневирска (виола и беквокал). На 2 юни в София Лайв Клуб ще бъде третото издание на този наш проект и аз съм много горда, че музикантите ми се довериха и че отдават толкова много време и енергия, за да поднесем на хората възможно най-доброто от себе си и от музиката на Адел. Ще се радваме повече хода да дойдат и да се забавляват с нас.

Разкажете повече за себе си, от кога пеете, какъв е професионалният ви път?

Аз, като почти всеки певец или музикант, се занимавам с това от съвсем малка – от 4-годишна. До 17-18-годишна възраст понатрупах награди от различни международни фестивали у нас и в Европа. Имам три награди Гранд При, бях полуфиналист в първото издание на формата „България търси талант“, през 2010 бях най-младият изпълнител в историята на Джаз феста в Банско (бях на 17 г.), а до ден днешен съм единственият български финалист във фестивала „Амбърстар“, провеждащ се на круизен лайнер между Рига и Стокхолм. През 2013 г. заедно с Алекс Нушев работихме над първото парче по мой текст: „Ренесансово момиче“. Имам няколко реализирани видеосингъла („Твоите очи“, „Различни светове“, „Духът на Коледа“…) От 8-годишна с малки изключения не съм сменяла вокалния си педагог – Андриана Ковачева. Освен музиката, за мен е много важно образованието. Завърших Националната гимназия за древни езици и култури, след това Славянска филология в СУ, а в момента съм докторант по чешка литература.

Трудно ли се реализира такъв проект?

Разбира се. От една страна, вокално за мен това е най-голямото предизвикателство, което ми се е случвало. Другите музиканти също споделят, че за тях това е голяма задача. Все пак Адел излиза с двама перкусионисти, а ние имаме само Асен, с поне двама китаристи, а ние имаме само Боян. Понякога с нея се появява цял госпел хор или симфоничен оркестър. Ето защо интерпретираме парчетата в наш стил, придаваме им нашата емоция и се надяваме хората да харесат по-рок звученето ни. Понякога на концертите идват хора, които не са фенове на Адел. Случвало се е да ни питат, дали еди-кое-си парче е наше. Това ни радва! Изпълнили сме си задачата. От друга страна, за подобно събитие има много детайли (чисто организационно), които ние трябва да съобразим, за да може то да бъде вълнуващо и интересно. Реално ние сме си продуценти.

Какво се случва зад кулисите, колко време се подготвяте за шоуто?

Зад кулисите е веселба – за другите. Аз винаги съм аутсайдер преди концерт. Обичам да се съсредоточавам. Ако говорим за подготовката като за репетиции, то те започват месеци по-рано. Относно подготовката на събитието – има детайли като мултимедия, рекламни материали, видео и аудио на лайв концерта… Там ни помагат различни специалисти – Кейли Лебак, Анислав Върколашки АВАРТ…

Какво ще чуят феновете?

Феновете на Адел ще чуят любимите си парчета, превърнали се в съвременна класика: „Rolling in the deep“, „Someone like you“, „Hello“, “Skyfall”, “Set fire to the rain”, но освен тях, ще чуят и някои не толкова познати, но изключително „стилни“ нейни парчета от албумите „19“, „21“ и „25“. Може да има и някоя изненада.

Как се разпознавате в творчеството на Адел?

Разбира се, има парчета, в които не се разпознавам като „лирическа героиня“, поне не на този етап. Това са всички сърцераздирателни песни, свързани с разбитото ѝ сърце – “Someone like you”, “Take it all”, “Turning tables”… Моето не е, но пък не ми пречи да влизам в роля. Освен това страшно много ми харесва да ги пея. Харесва ми сарказмът в песни като „Rumor has it“. Темата за родния град и за драматичното понякога връщане към дома, спомените, хората, се появява в песни като „Million years ago“, „Hometown glory“, “When we were young”. Определено творчеството на Адел отвори нови територии пред мен като артист и ми помогна да отида на едно следващо за мен ниво и вокално, и емоционално, и сценично.

Билети за “A Tribute to ADELE” на 2 юни в Sofia Live Club се продават в мрежата на eventim.bg, в книжарници Orange, бензиностанции ОМВ и билетен център в НДК. Цената им е 10 лв, а в деня на събитието на вход ще са по 15 лв.

Купете билети от ТУК.

Присъединете се към събитието във FB – ТУК.

Сподели в: