Албумът Growing Pains“ на Мери Джей Блайдж“

Малко са хората, които могат да отрекат, че Мери Джей Блайдж е една от най-великите певици на нашето време. Доказателство за това са нейните безброй #1 албуми и сингли, шест награди Грами, седем мултиплатинени записа и вече повече от 15 години любов от публиката, критиката и колегите й. Още с дебюта си през 1992 с класиката What’s the 411 до мегауспешния The Breakthrough от 2005-та Мери Джей придаде ново значение на аренби стила.

Осмият студиен албум на Мери – Growing Pains, следва суперуспешната й бест оф колекция Reflections и е първият с изцяло нови парчета след The Breakthrough, който дебютира директно на #1, продавайки 700 000 копия само първата седмица след излизането си. С това тя постави рекорд за най-продавана аренби изпълнителка за първа седмица. Пилотният сингъл от албума “Be Without You” също написа история, задържайки се на #1 в Билборд Top R&B/Hip hop албуми цели 16 последователни седмици. Албумът и парчето получиха рекордните 8 Грами номинации и 3 статуетки.

Growing Pains е албум, в който ще усетите щастието и силата на Мери Джей. Работейки заедно с едни от най-големите имена в играта като Трики и Дрийм, Ни -Йо и Старгейт, Нептюнс, Дре и Видал, Джази Фа и Шон Гарет, както и с гост изпълнителите Лудакрис и Ъшър, Growing Pains е музиката на една чувствителна и влюбена изпълнителка, която не се страхува да го покаже. Нещо повече, чрез Growing Pains Мери споделя с феновете си нейния свят и отправя към тях посланието „Обичайте себе си”.

Това послание е много ярко във фънки хит сингъла “Just Fine”, продуциран от Джази Фа и Трики и написан от Мери и Дрийм. Това е нейният 18-ти топ 10 Билборд сингъл в чарта "Hot R&B/Hip Hop Songs" на списанието, което я изравнява с Марая Кери в тази класация. За песента Мери споделя: „Понякога човек е нещастен и се чувства така, сякаш всички 365 дни в годината са непоносими. Но един ден се събуждаш и или косата ти е страхотна, или не си попаднал в задръстване, или просто е „един прекрасен ден” – смее се тя. – Трябва да имаш няколко такива дни”.

Партито и позитивното настроение продължават и в следващия й сингъл “Work That” – раздвижено парче, в което се говори за това да намерим себе си. „Когато видя жена, която се притеснява от килограмите или косата си, винаги й казвам: „каквото и да имаш, направи така, че да работи за теб, работи с това, което имаш”.

Till The Morning”, продуцирана от Нептюнс и написана от Фарел, ни връща към клубните класики от осемдесетте. „Тя е за това какво е твоето „до сутринта”. Дали си била в клуб цяла нощ, или се излежаваш в леглото с твоя мъж – това е твоето „до сутринта”.

Любовта е и силата, която стои зад “Roses” – друга колаборация с Трики Стюарт и Дрийм. Силно емоционалната песен е за това как да направим така, че нещата в една връзка да работят и че не винаги всичко е цветя и рози.

Връзките са и темата в страстната “Shake Down”  – дует с Ъшър, който носи онова чувство от класическите аренби колаборации.

В  “Growing Pains” Мери експериментира и с нови стиловеджази и специфичния кокетен поп на момичешките групи. Освен това продължава да израства в студиото, поемайки контрола върху целия запис и творческия процес. „Да записвам днес е много по-различно от времето, в което започнах, защото знам какво искам и вече няма 50 души, които да се грижат за всичко. Сега аз и Кенду (нейният съпруг и творчески партньор) се оправяме с всичко”.

Няма смисъл да казваме, че какъвто и успех да имаш в миналото, всички погледи са насочени към настоящето. А Мери винаги се фокусира върху нещата, които наистина имат значение: пътуването, израстването, любовта. И винаги музиката и феновете, „Все още се опитвам да се излекувам и да се почувствам по-добре. И това представя Growing Pains. Той е за това да се научим, че болката винаги съпътства израстването и промяната. Ако няма болка, няма и награда”.

     

Сподели в: