Албена Михайлова – със самостоятелна изложба в Пловдив

Под общото название “Кодът” Албена Михайлова – Бенджи представя трите си серии работи “ДНК-Кодът”, “Изгубената обувка” и “Да/Не” в самостоятелна изложба от 1 до 26 септември 2008 г. в Галерия Сариев – Пловдив. Художничката прави тези серии в Базел, Швейцария в периода 2005 – 2008 година.

“Кодът” коментира уязвимостта на стремежа към търсене на яснота и логичност за отключване тайната на живота. Албена Михайлова разработва тази тема чрез типичната си авторската техника на напластяване на изображения, в която се получава игра с повърхността и привидно мултиплициране в дълбочина. Обединяващи изразни средства в трите серии са сходните материали – стъкло, плексиглас, коприна и алуминий и техниките на различните видове печат и бродерията.

Част от изложбата е и авторското видео на Албена Михайлова, което въздейства като обединяващ фактор.

ДНК-Кодът
Една комбинация от цифри и букви определя уникалното у човека и родовата му принадлежност – ДНК-кода. Водени от първичен инстинкт и в стремеж за яснота, ние често ровим в слоевете знакови комбинации и искаме да отключим тайната на живота. С този си амбициозен подтик всъщност внасяме неяснота и създаваме хаос в отношенията си. Серията авторски книги "ДНК кодът" тематизира доверието към възприятието на цялостта на образа.
4-6 авторски книги, ръчен печат на коприна в различни техники, бродерия, плексиглас.
Размери 40Х50см

Изгубена обувка
Изгубената обувка е реплика на серията "Персомнум" и показва един детайл  – женски крак в обувка, скрила ходилото, една дискретна гледна точка, създаваща интимност. Ходилото е също своеобразно кодово изображение. То отразява всички органи и е връзката със земята, което пък представя женското начало. Да изгубиш обувка е силно ранимо, оголващо.
4 обекта за стена, ръчен печат на коприна в различни техники, бродерия, плексиглас, дървена основа. Размери 55Х45см

Да/Не
Това са серия обекти, чиято функция е изведена от тази на реални ежедневни обекти. Между тях са – копринени възглавнички за ходила със стъклени перли и други материали, ръчна бродерия. Както тези възглавнички, така и другите обекти от серията съчетават тежки и леки материали и служат за масаж на ходилото.
Размери на възглавничките: 20Х25Х4см 10Х25Х4см

Сподели в: