Албена и Escape Dance Group: хип-хопът като въплъщение на свободата

Албена е млада и красива, студентка в СУ "Климент Охридски" специалност  "Педагогика на масовата и художествената комуникация". Като всеки млад човек обича да излиза с приятели по дискотеки, а другата й страст са пътуванията. Албена е родом от Бургас и оттам е закърмена с любов към морето – то за нея е символ на свободата и свободния дух, който тя носи в себе си. Никога не забравя да си сложи розовите очила, спокойна и търпелива е. Когато иска да постигне нещо, се бори за него докрай. Това е Албена – ръководител на танцова група Escape Dance.


Как започна да се занимаваш с хип-хоп и откъде интересът ти към този стил?

Започнах да се занимавам с хип-хоп танци съвсем несъзнателно. От малка съм меломанка – обичах да знам всичко за музиката и клиповете. Попивах всичко, което слушах по радиото и виждах по телевизията. Така започнах да копирам движенията от видеоклиповете. Един ден се записах на модерен балет. Но разбрах, че не това е моят стил. Там нещата малко или много са рамкирани. Хип-хопът е културата на Улицата. Всичко това, което е извън рамките, извън правилата. Включва елементи от всички изкуства познати досега. Защо избрах този стил ?! Какво по-привлекателно има от свободата ?

Какво означава танцът за теб?
Танцът е нещото, заради което живея! Танцът е това, което прави музиката видима. Той е скритият език на душата, всяко движение е дума и изразява чувство. Всъщност танцът не е нещо, което може да бъде обяснено с думи – то трябва да бъде изтанцувано!

Мечтаеш ли за професионална кариера?
Да, определено! Влагам цялото си старание и енергия в танците. За съжаление в България, в тази сфера на развитие „професионално” е доста плаващо понятие. Много е трудно да успееш. Все пак вярвам, че ще продължим да вървим напред, с цената на всичко!

Как възникна идеята за създаване на Escape Dance Group?

Както казах, когато се записах да танцувам, стилът не ми харесваше, затова се оттеглих и реших да направя нещо свое. Намерих хора, които да подкрепят идеята ми и така през 2004 г създадох Escape в родния ми град – Бургас. По стечение на обстоятелствата се преместих да живея в София. Тук се запознах с момчетата, с които работим в момента – Любо и Митко. Събраха ни общи интереси и любовта към танците. Благодаря им изключително много за подкрепата и се надявам заедно да постигнем целите си! И така Escape Dance Group – София стана факт на 15-ти декември 2007 г.

Колко и какви хора влизат в състава на Escape? (с какво се занимават, интереси, характер)

В момента има около 10 човека, които тренират при нас. Занимават се с какво ли не – някои са ученици, други студенти, трети работят. Някои са се занимавали с други танци (латино, народни, модерен балет), за други хип-хопа е първи допир до танцовото изкуство. Колкото до характера – изключително приятно изненадана съм от факта, че всички идват да танцуват при нас със страхотна енергия и позитивизъм. Имаме разнообразен състав от хора, които се срещат за първи път в залата за танци, обединени от страстта си към танците и желанието да се научат на повече.

На каква музика репетирате? Имате ли определени фигури, които изпълнявате,хореография? Откъде идват идеите за танците?
Репетираме на хип-хоп и R&B музика. При хип-хопа няма шаблонни фигури и положения. Всичко е плод от въображението и усещането на музиката на хореографа и танцьорите. Ако някой има добра идея я споделя и всички заедно я реализираме.

Кои са вашите кумири в хип-хопа? Ти самата от кого се възхищаваш и на кого би искала да приличаш?
Ами честно казано няма определен човек, на когото бих искала да подражавам. Възхищавам се на всички тези хора, които са успели да направят от хобито си професия и чийто ентусиазъм и въображение са безкрайни. Ето това искам да постигна.

Имали ли сте публични изяви досега? Ще можем ли в близко бъдеще да ви наблюдаваме на живо на сцена?
В Бургас сме имали не веднъж публични изяви и сме играли на всички възможни сцени. В София тепърва предстои да се налагаме като име. Очакваме изяви след март месец, както и може би ще се явим на състезания. Ако някои има предложение за участия, ще се радваме да ни потърси

Какво според теб е нужно,за да се изгради добър професионален (хип-хоп) балет?

Каквото е нужно и във всяка друга сфера – първо и най-важно е нужно да има добър ръководител, който да намери и обучи качествен състав от хора. След това този състав от хора трябва да се превърне в екип, в едно цяло! От там са нужни сериозни тренировки, постоянство и отдаденост. И когато имаш добър продукт, остава само той да бъде забелязан.

А отворени ли сте за нови членове и какви са изискванията към тях?

Разбира се! Колкото повече хора се присъединят към нашето начинание, толкова по добре! Изискванието ни е само едно – нямат значение годините, полът и това дали си се занимавал с танци някога, единственото важно е Желанието! Желанито да танцуваш, да се забавляваш под звуците на музиката, да създадеш нови приятелства! Само това е важно!

Пред какви проблеми сте изправени и как се справяте с тях?
Ако трябва да съм искрена пред нас стои само и единствено финансовият проблем. Наемите са скъпи,а в същото време се стараем да поддържаме нормални такси за да стимулираме хората да се отдадат на това изкуство. Спонсори липсват. Скоро ще имаме нужда от костюми и средства за да отидем на състезания. Трудно е … дано се намерят хора, които да ни подкрепят! Всяка помощ за нас е добре дошла!

А какви са вашите амбиции за бъдещето и по какъв начин смятате да ги постигнете?

Най-важното е да успяваме да привлечаме нови хора за да се разрастне школата ни. Друга амбиция са състезанията по хип-хоп танци. Така че – стискайте ни палци!

Какво ще пожелаеш на младите хора в България?
Гледайте положително на нещата около себе си. Открийте Вашата цел и я следвайте докрай! Както обичам да казвам – Повечето хора по-скоро биха били убедени, че са нещастни, отколкото да рискуват да бъдат щастливи и да сбъднат мечтите си. Рискувайте и сбъднете Вашата Мечта!

Повече инфо за Escape Dance Group:
Website: www.myspace.com/escapedance
E-mail: escape_dance@abv.bg
Адрес: София , читалище „Светлина” ( ж.к. Стрелбище ул. Тулча 20  – до пазар „Иван Вазов” )
Тел: 0898 330887, 0883 392772

Сподели в: